Om fotoboken | Trångt i recensionsbokhyllan (1)
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2212
post-template-default,single,single-post,postid-2212,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Trångt i recensionsbokhyllan (1)

Ibland blir det trångt i min recensionsbokhylla, därför några kortare texter om några böcker väl värda att läsa.

 

x70

Polaroid SX-70

Bengt-Arne Falk

Art and Theory Publishing 2014

ISBN 9789198157390

När de här bilderna gjordes, i början av 1980 talet hade jag nog,om jag sett dem, tyckt att de var lite kvalmigt reklambildsfåniga. Jag hade inte gett dem en chans att förklara sig. Hjältarna hette Yngve Baum, Jens Jensen, Anders Petersen o.s.v.

Idag tycker jag att de här polaroidbilderna har många kvalitéer. De har en drömlik karaktär som är tilltalande. En del handlar om mäns eviga trånad efter kvinnan, andra är mer svårtydda och undflyende. Och så finns det några som handlar om makt, kedjor, en revolver.

Det är härligt med en bok som så där hämningslöst presenterar bilder som fotografen av en eller annan anledning tycker om och som lägger vikt vid själva presentationen, polaroiden ligger till synes inklistrad på bokens sidor. 

Även själva bindningen är värd några ord. Den är gjord med sk. öppen rygg som sen är inklistrad i ett hårt omslag. Finessen med det är att inlagan faller ut och läsbarheten blir fantastisk.

Och, det här är lite nördigt sagt, men jag måste berätta om den lackerade bilden som ligger inpressat i omslaget. När jag kollar med lupp på den så upptäcker jag att den har ett raster som nästan ser ut som en originalpolaroid. Tack för det Göteborgstryckeriet!

 

 

 

töyen

Töyen sentrum

Line Bøhmer Løkken

Multipress 2014

Ett område i Oslo, noggrant undersökt medelst svartvit fotografi. Porträtten är vältagna, det låga solljuset smyger sig vackert fram längs gatorna. Trots några kulhål i en dörr, några skräphögar och mörka buskage så känns det som om Töyen är en idyll. Den här skildringen har den sortens kvaliteéer som en museidokumentation brukar ha. Ordentligt beskrivande men kanske inte så vildsint poetiskt.

 

 

steel

Rikard Laving

Steel Work City

journal 2012

ISBN 9789197887670

Första gången jag såg den här boken tyckte jag att den var förskräcklig. Vid en närmare läsning upptäckte jag att den var genial! I denna skildring av Oxelösund, har fotografen använt sig av gamla upphittade urblekta vykort, skolklasskort, rutinmässigt avfotograferade industribyggnader,bilder med sedan länge bortglömd mening. Bilder med titlar som : Äldre par,Cupan,Skiftlag VVD 3:1,Matsalsbyggnad, D-skolan,Gammal dator,SSAB.

Men naturligvis så är det fotografen själv som noggrant patinerat och blåtonat bilderna, för att tillsammans med en lång inledningsdikt av Mattias Alkberg, göra en personlig berättelse om vardagen i en liten småstad helt dominerad av SSAB ( Svenskt Stål AB).

 

 

 

embraces

 

Embraces

Martin Bogren

Eget förlag

ISBN9197503800

I tretton små svartvita koncentrerade bilder lyckas Bogren beskriva den där tiden när barndomens trygghet skall utsättas för prövningar mot omvärlden. En del (oftast grabbar) manifesterar sin energi genom idrott. I den här serien,ofta oskarpa, men alltid skarpt iakttagande får vi se livsglädje, ömhet, desperation och sorg.  Pojkarna på brottarmattan vet inte om det, men de lever ut  sina frustrationer på ett sätt som de kanske aldrig kommer att våga göra i vuxenlivet.

Boken i sig är en liten hantverksmässig pärla ( i endast 150 exemplar) med en medföljande originalbild.

 

 

miyako

Ishiuchi Miyako

Hasselblad Award 2014

Kerher 2014

ISBN9783868285185

Hasselbladspriset har de senare åren gått ifrån de första årens ”självklara” val för att mer och mer uppmärksamma doldisar inom det fotografiska fältet. Jag applåderar den utvecklingen som låter oss få ta del av konstnärskap vi kanske annars inte hade uppmärksammat. Men det är en öppen fråga vad det betyder för prisets prestige i en allt mer kändisomhuldande mediavärld.

Miyako arbetar med hud, kroppar och det vi täcker kropparna med. Kläder, smink, smycken och skor. I en av bokens serier har hon fotograferat kläder som burits av offren för Hiroshima och Nagasakibombningarna. Kanske är jag som gammal museifotograf miljöskadad, men de här plaggen berör mig inte trots det tragiska sammanhanget. De bilder hon gjort av människors ärr från olika skador och operationer är svårare att ignorera.

Serien Frida med kläder en gång burna av Frida Kahlo är en färgexplosion.

Det här är en katalog i bokform med sju olika projekt. Kataloger blir ofta en slags ”teaser”.

Man lockas att söka upp de ursprungliga böckerna och vill se verken i sin helhet.

Och den 6 mars kl 9.00 offentligörs vinnaren av 2015 års Hasselbladpris.

 

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg