Om fotoboken | Det bubblar i surdegen!
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1263
post-template-default,single,single-post,postid-1263,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Det bubblar i surdegen!

Det bubblar i foto-Sverige. Inte helt olikt en surdeg faktiskt.

Just nu är aktiviteten som störst i Landskrona. Man vill bli Fotostaden Landskrona. Man vill skapa ett nationellt fotohistoriskt museum. Man vill ”erövra det nationella ansvaret för det fotografiska kulturarvet.”

Det är inte helt tokigt tänkt. Landskrona har under lång tid haft ett stadsmuseum som intresserat sig mycket för fotografi. Man har haft uppmärksammade utställningar med både svenska och internationella fotografer. Många gånger har ett besök i Landskrona varit enda chansen i Sverige att se utländska storheter inom det fotografiska fältet.

Men varför vill man” erövra det nationella ansvaret för det fotografiska kuturarvet.”

När jag hör en sådan mening så tänker jag mig en stor institution. Sveriges Fotografiska Museum, det är en surdeg som det har diskuterats fram och tillbaks om sedan början av 1940-talet. Ett tag såg det ut som om Nordiska museet  med sitt fotosekretariat skulle ta ansvaret, men från det hållet är det numera ganska tyst.

Vi hade en kort tid ett Fotografiskt museum knutet till Moderna Museet men där avtog aktiviteten, det Fotografiska slöks av det Moderna. Sen bubblade det till lite på Skeppsholmen. Man släpade upp en stor del av den fotografiska samlingen ur arkivet. Därtill nödd och tvungen för att inte behöva skämmas när utställningshallen Fotografiska blev en framgångsaga där de internationella elefanterna dansade in i sällskap av våra bästa inhemska fotografer. (Fotografiska som är ett privat företag som heter Fotografiska museet trots att man inte är ett museum),

Hänger ni med, sedan 40-talet, ett tjafande hit och dit, men inget Fotografisk Museum värt namnet!

Klart att man tar chansen i Landskrona. Det är ju öppet mål!

Från kommunens sida hummar man lite om att stärka kreativa och kulturella näringar samt att stärka besöksnäringen. Man betonar att det är bråttom. Det finns andra som kan vilja vara med och slåss om statliga pengar och äran.

Vilka dess andra är säger man inte något om. Kanske menar man till exempel Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi vid Västerbottens museum? Fotomuseet i Sundsvall har ett fint utställningsprogram men verkar inte ha några större planer än så. Strandverket i Marstrand seglar på det intresse för fotografi växt fram de senaste åren. Hasselbladsstiftelsen har sitt pris, sina utställningar och sina samlingar och sitt bibliotek men vill nog helst inte hålla på med annat.

Så… GO FOR IT Landskrona!

Tänk om surdegen fick gräddas till ett stort fotografiskt bröd

Men om en nationell satsning skall lyckas krävs massor av samarbete, med andra institutioner. Utställningar skall turnera runt, Fotografiska samlingar i hela landet måste bli sökbara tillsammans. Nationella insamlingsplaner måste upprättas. Och så vidare.

Jag håller alla tummar, och gläder mig så länge åt att man redan till hösten arrangerar en stor fotofestival med namn som Daido Moriyama , Hannah Modigh och J H Engström. 23- 25 augusti

Se mer här.

Även när det gäller festivalen önskar man sig samarbete. Samordna den lyckade biennalen Fotografi i Fokus och Copenhagen Photo Festival med Landskrona fotofestival. Vilken fotofest!!!

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.