Om fotoboken | Morten Andersen: “Fast City”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22643
post-template-default,single,single-post,postid-22643,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Morten Andersen: “Fast City”

Fotoböcker i Norden 3.

 

När Fast City första gången 1999 var den provocerande. Den enda som vågade blanda färg och svartvitt som jag kände till var Joakim Eneroth. Hans ”Utan slut” var som en märklig resa med en full yogalärare.

”Fast city” är mer okomplicerad. Fylla, pinknödighet, längtan efter ömhet och så dessa bakfyllevandringar genom en stad (Oslo) som inte riktigt vaknat.

Och det provocerande är kanske inte blandningen av färg och svartvitt utan mer det här slängiga, oskarpa, energiska. Den här boken kom i en tid då vi var mycket upptagna över frågan om digitalkameror skulle vara något att ha och hur det skulle förändra fotoyrket. En vilsen tid. Vi visste fortfarande inte om datorerna skulle klara av att slå om till 2000.

 

Andersen var inne på ett annat spår. Det handlade om, längtan, otålighet, att ta en pilsner, träffa en tjej, samtala, eventuellt slåss lite för att hävda sin rätt. Vardagliga saker, men kanske det som ändå, åtminstone när man är under trettio, är det som är viktigast. Kameran var något som alltid var med, som en kompis.

När jag upptäckte den här boken, långt in på 2000-talet började den redan bli svår att få tag på. Idag får man langa upp ett par tusenlappar för den lilla oansenliga boken.

 

Det här är nog en av de böcker som jag oftast återvänder till i bokhyllan. Hamnar den på fel plats måste jag genast börja leta efter den. Det finns någonting obändigt optimistiskt med den, mitt i tristessen. Det där att man klarar av att undvika att pinka på skorna fast man är aspackad, det där att glasen i baren glittrar så förföriskt och att de nattomma gatorna erbjuder en sådan lockelse.

 

För alla som inte tidigare sett den finns nu en räddning. Tjugo år efter först upplagan har nu en nu upplaga givits ut av Förlaget Fotografi, nu i ett elegant vitt linneband och med ett efterord av Gerry Badger . (Och ja, den första upplagan finns med i Parr /Badger katalog över fotoböcker man bör ha läst innan man dör).

 

Jag bläddrar och jämför; den nya är fint tryckt hos Göteborgstryckeriet. En djup klar svärta. Men jag är nog ändå mest förtjust i den äldre upplagan, den med lite färgskiftningar och skevheter.

 

Tommy Arvidson, Göteborg

 

Morten Andersen: Fast City
Text: Happy-Tom, Gerry Badger (upplaga 2019)
Förlag: Hitme (1999), Förlaget Fotografi (2019)