Om fotoboken | Mia Rogersdotter Gran: ” Älven”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22679
post-template-default,single,single-post,postid-22679,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Mia Rogersdotter Gran: ” Älven”

Fotografi och text: Mia Rogersdotter Gran
Formgivning: Vendela Wetterström
Eget förlag 2020

Lule älv är den näst vattenrikaste i Sverige. Ett intressant vattendrag för produktion av elkraft alltså. Redan 1915 anlades det första kraftverket i älven. Ytterligare fjorton har byggts, de flesta under 1970-talet.

Rogersdotter Gran har följt älven från källorna till havet. Bilderna handlar till stor del om hur kraftverken har påverkat landskapet. I uppslag med diptyker får vi se hur landskapet påverkats av kraftverksbyggnationerna. Stora torrlagda sår i landskapet med några kvarglömda stockar från flottningens tid.

Bilderna är gjorda i en slags saklig dokumentär stil. Något som ytterligare understryks av pappersvalet; ett matt en aning gultonat papper.

En slags ilska över de milslånga torrlagda ytorna i naturen skymtar egentligen bara fram i en liten notis där fotografen berättar att hennes morfar en gång såg vattenkraftsutbyggnaden i Lule älv som socialdemokratins största svek.

När jag gräver i min bokhylla hittar jag en bok som gavs ut i serien Aktuell fotolitteratur, “Rumpan har gått” av Stig T Karlsson (foto) och Stig Sjödin (text). Det visar sig att de bilderna också är tagna vid och på Lule älv men lite tidigare. Stig T har skildrat flottningsarbetet på 1950 talet. Han återvände på 1970-talet och skildrade den då reglerade älven. Boken finns på Bokbörsen.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent