Om fotoboken | Per Englund/Villfarelser: “INGEN PANIK ÅNGEST”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22520
post-template-default,single,single-post,postid-22520,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Per Englund/Villfarelser: “INGEN PANIK ÅNGEST”

Placenta förlag, 2018
ISBN 978-91-9843-802-4

Englund traskar vidare i sin svartvita bildvärld. I en slags dagboksform skildrar han tunnelbanan, utsikter genom skitiga bussfönster, döda råttor, trasiga statyer. Ja allt det som gör en stad till stad. Vi får också uppleva vardagens små äventyr som när det är cirka en halv decimeter kvar på toalettpapperrullen eller fundera över hur det gick för han som försökte transportera hem en mikrovågsugn på pakethållaren.

Vi känner igen bildspråket och situationerna från två små fina böcker där har han tagit tempen på Göteborg och Stockholm. Nu tar han ett steg till genom att samarbeta med Villfarelser (Mathias Leclér).

Leclérs del i boken är underfundiga texter om är placerade i bilderna. De har formen av en remsa från en DYMO märkapparat. Ibland fungerar de ganska dystra texterna perfekt till de fotografiska iaktagelserna. Och ibland når texterna rent Stenmarkska höjder. Och ibland har de en filosofisk twist.

Men lika ofta önskar jag att texterna inte fanns där. Englunds bilder har en alldeles egen absurditet som är svår att toppa.

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg

T.o.m. den 19 maj kan man dessutom se en utställning på Arbetets Museum i Norrköping med bilder ur boken.