Om fotoboken | Natur, vad är det, egentligen?
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
3423
post-template-default,single,single-post,postid-3423,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Natur, vad är det, egentligen?

Tre böcker som handlar om naturen och vandring. Och något mer.

När jag ser de här tre böckerna tänker jag på Sven Hörnell. Han var den stora naturfotografen en tid på -70 och -80 talen. Stora praktverk om Lappland. Vackra bilder utan några andra avsikter än att vara just vackra.

Dagens naturfotografi ser annorlunda ut.

Vi som är uppfödda med Attenboroughs filmer där man vänder ut och in på varje millimeter av vår jord. Vi vill ha något mer; Natur som metafor för något annat, kanske.

 

walkomsl

The Walk

August Eriksson

Skreid Publishing 2016

ISBN 9789198354409

Eriksson vandrar i Japan. I sextiotre bilder får vi följa hans väg längs en urgammal pilgrimsled. Här finns ingen början och inget slut, Vägen är målet och i varje bild ser vi stigen försvinna bakom en krök. Man känner igen känslan; bara runt nästa krök…..

Det är en varierad led; sand, grus, kullersten och asfalt. Vägen går genom lövskog och tallskog.

walk2walk1

Det finns en slags total koncentration på vandringen. Vi distraheras inte av utsikter eller plötsliga möten med andra vandrare. Man skulle kanske tycka det blir tråkigt. Men tvärt om, så studerar jag varje bild noga. En kedja över vägen? En stenkista, kanske en källa med vatten? Och i varje bild; vad finns bakom nästa krök?

 

Llovetomsl

Alex Llovet

Faraway so close

Egen utgivning 2016

På bokens omslag leder en stig in i det okända. Någon vill att vi skall följa efter ut i den villande skogen; ett stråk av salt leder oss.

En liten flicka blir vår ledsagare. Natur möter kultur. Vi träffar på en övervuxen stålställning och en övergiven rutschkana. Ett slitet gosedjur betraktar oss från ett snår. Naturens olika former är både skrämmande och vackra.

Llovet använder naturen som en stämgaffel för sina tankar om identitet och om generationers sammanhang med naturen.

llovet2llovet1

Det finns en sydeuropeisk klang i den här boken. Ni som någon gång sett böcker från Barcelonaförlaget Ediciones anomalas vet vad jag pratar om. Det är någon slags känsla för dramatik…

Man blir imponerad av den fina tryckkvaliteten. Svärtan i de svartvita bilderna innehåller många nyanser. (Det ser mycket bättre ut än mina avfotograferingar!)

 

 

gotomsl

Beneath

Catharina Gotby

Amfora Edition 2017

ISBN 9789163919657

Det pyser och ångar om Gotbys bilder. Vi befinner oss i en miljö som upplevs som klart giftig och ohälsosam. Ett landskap som är öde och vindpinat, lite nedslipat.

Man kan ana ett underjordiskt kaos som ibland söker sig upp till ytan, som en sårskorpa som aldrig riktigt vill sluta vätska sig.

Det är ett lavalandskap i olika toner från ljusgrått till svart som dominerar. Vattnet har en turkos ton. Växtligheten är sparsamt förekommande.

Är naturen en slags allegori för vår kropp, vår hud? Gotby pekar på den möjligheten.

Det finns spår av det här intresset för naturens enslighet och dess obevekliga framhärdande i att bara finnas till, i Gotbys tidigare böcker, Med kroppen som slagfält (2004) och Precence (2011)

gotby2gotby1

Själva boken som fysiskt objekt är brutalt renskuren i kanterna.  Pärmarna (3mm x 2) är tjockare än inlagan (4 mm), och försättspapperet är elegant engelskt rött. Det ger ett gediget intryck som passar bra till innehållet. Patric Leo står för formgivning.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg