Om fotoboken | Fotoböcker i Landskrona/ del 1
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
3021
post-template-default,single,single-post,postid-3021,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Fotoböcker i Landskrona/ del 1

Fotofestivalen i Landskrona är över för i år. Den lilla pittoreska staden vid sundet sjunker in i en sensommarvila. Men bakom kulisserna fortsätter arbetet. Nationellt Fotografiskt Centrum, smaka på den! läs mer här.

Eftersom jag var med och arrangerade delar av festivalen tänker jag inte prata om huruvida den var en succé eller ej, men många fina fotoböcker kunde man få ta del av. Här är några…

ass1Fadern, sonen och Göran

Kalle Assbring

Dokument Press 2016

ISBN 9789185639946

ass3ass2

I en berättelse som vindlar sig fram mellan Sverige och Eritrea, dåtid och nutid, politik och familjetragedier berättar Assbring om sin mordet på sin far i Eritrea hösten 1983. Fotografen Göran Assbring skulle göra en sista resa för att komplettera materialet till sin kommande bok om konflikten i Eritrea när han blev skjuten. Att en svensk intresserade sig för ett litet land i Afrika ledde till att flera unga män i Eritrea idag heter Yuran (Göran).

 

 

 

midd1

The Afronauts

Cristina de Middel

This book is true 2016

ISBN97884608773108

midd3midd2

Den fantastiska berättelsen om mannen som 19 ville starta ett rymdprojekt i Zambia med att sända tio män, en kvinna och en katt till månen. De Middel iscensatte historien i Spanien 50 år senare med hjälp av vänner, en skrot med gamla flygplan och en farmor som sydde rymddräkter med afrikansk touch.

 

 

 

ma1

Ångtåg på Österlen-en resa genom paradiset

Bild: Erik Mårtensson

Text: Björn Ranelid och Kenneth Larsson

Skånska Järnvägar 2016

ISBN 9789197196116

ma2ma3

Ibland kan man tro att den här typen av fotobok har försvunnit. Så vana har vi blivit vid egensinniga personliga betraktelser, ibland av rent narcissistisk prägel, att vi glömt bort att det finns glada människor, människor som har nördiga hobbies, människor som är ideella entusiaster.

Den här boken handlar om en skånsk museijärnväg. Ranelid skriver på ranelidskt sätt och drar alldeles för stora växlar på järnvägens bildspråk. (Och jag märker själv att det är svårt att undvika dessa fällor) Larsson berättar entusiastiskt om museibanan med ord och siffror som bara den inbitnaste järnvägseldsjäl kan älska. Och Mårtensson fångar de där skenbart enkla bilderna av lyckliga människor. Det är ganska skönt att ibland slippa tänka på miljökatastrofer, krig och svårmodiga ungdomar.

 

vi1

 

Wind Upon the Face of Waters

Johan Willner

Skreid 2016

ISBN 9789163913532

vi2vi3

Det finns en noggrannhet i den här boken. Men så säger också fotografen att han burit med sig tankarna, om än inte färdigbearbetade, under tjugo års tid.

Den består av ett antal essäer som stundtals kan verka tunga och en smula självupptagna. Men det är en självupptagenhet som väcker intresse.Man kan vara säker på att man kommer att bära med sig en hel del av bokens innehåll under en lång tid. Varför fotograferar vi, vad är skillnaden mellan religion och tro, vem är vi när vi bär på en kamera?

Bilderna, som är lugna och eftertänksamma, anknyter till de personliga betraktelserna och vävs i hop med texten.

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.