Om fotoboken | Alla dessa blickar…
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
3110
post-template-default,single,single-post,postid-3110,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Alla dessa blickar…

Alla tycker om att bli sedda. Den där känslan av kontakt när någon ser på dig. Blicken, vi älskar den och vi fotografer använder den hämningslöst.

Ärligt talat, hur ofta tar du till knepet att be personen du fotograferar att titta på dig? Det är säkert den vanligaste typen av bild. Det är bara att gå in på Pressbyrån och titta, så ser du hur du blir betraktad från alla tidskrifter. Och det fungerar nästan jämt. Du tittar nyfiket tillbaka.

En annan genre som fungerar nästan jämt är reseskildringar, personliga reseskildringar. Som läsare upphör man aldrig att förvånas över hur folk har det. Och hur det ser ut. Men inte hur det ser ut på de där flådiga turistplatserna, utan hur det är att vandra på de små bortglömda bakgatorna eller att få titta in i de enkla boningarna där vanligt folk bor.

 

nyasynd

LIMBO

Johan Sundgren

Efterord: Lars Palmgren

Journal 2016

ISBN 9789187939136

Sundgren har samlat sina bilder från Mexiko där han vistats av och till sedan 1990 talet. Boken består av möten. Parkeringsvakten som sitter i sin lilla lucka, en mexikansk Greve Dacula med ett offers arm hängande utanför bilens baklucka. Grabbgänget som jag nog inte skulle vilja möta ensam sent en kväll på någon ödslig plats.

grabbssvvv

 

 

Men genom Sundgrens kamera får vi möta den där sidan som finns hos nästan alla mänskliga varelser, nyfikenheten och det vänliga intresset.

Anders Petersen sade en gång i en intervju: Folk tycker om att bli störda. Och det är nog sant speciellt om man har en kamera och en stor dos social kompetens.

Lars Palmgrens efterord berättar om en helt annan verklighet, våldets Mexiko, där människor tittar ner i gatan när man möter någon.

 

toreomss

Dit skogen aldrig når

Tore Sandahl

Eget förlag 2016

ISBN 9789163907340

nytot

 

 

Jag tänker Bill Brandt eller Georg Oddner. Det är den typen av bilder, klassiska. Kanske sådana som alltid kommer att tas och som vi alltid kommer att stanna upp inför. Drömma oss bort och önska att vi fick träffa den där killen med motorcykeln. Med teckenspråk berömma dess förtjänster och brister.

Sandahls bilder är stillsamma. Men ändå fångade mitt i steget.

nytor

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.