Om fotoboken | Tiksi
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2610
post-template-default,single,single-post,postid-2610,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Tiksi

tiksi

Evgenia Arbugaeva

The Eyes Publishing 2015

ISBN 9791092727036

Tiksi är en liten ort i Sibirien, med ungefär 4,000 innevånare. Den ligger ungefär så långt bort som man kan komma i Ryssland. En innevånare sade i en intervju: – Vi bor ju vid världens ände och det är vi väl medvetna om. Händer det något otäckt ute i världen så kan regeringen glömma bort att vi finns här.

images-3

Om man flyger rakt söderut från Tiksi så hamnar man så småningom i jämnhöjd med Korea. Åker man rakt västerut så hamnar man man en bra bit ovanför Nordnorge. Jag skriver flyger för det är vad man gör om man vill därifrån. Om man absolut vill färdas med bil får man vänta till vintern kommer. Då fryser floden Lena till och plogas. Medeltemperaturen på vintern är ungefär -30.

images-4

Här växte Evgenia Arbugaeva upp. Som vuxen flyttade hon till Moskva. Senare bestämde hon sig för att försöka bli fotograf och började studera på ICP i New York.

images

Boken Tiksi kom till av en slags längtan efter lugnet och stillheten i norr. När hon återvände till sin hemstad efter många års bortovaro kom hon i kontakt med en skolflicka som hon började fotografera. Berättelsen om Tanya blev berättelsen om hennes egen barndom.

 

Bilderna är tryggt förankrade i en natur som förändras ytterst lite; snötäckt eller inte snötäckt tundra. Här är sikten oändlig. Jag förundras över färgrikedomen. Norrskenet är bra mycket häftigare än neonljusen vid Times Square och husen och interiören är ofta färgglada i någon slags tonskala som på något sätt är typiskt rysk.images-2

Arbugaeva lyckas balansera på den där tunna linjen mella det dokumentära och det sagolika utan att det blir banalt. Boken får mig att tänka på Nina Korhonens Minne, Muisto, Memory eller Trinidad Carrillos böcker.

images-5

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg

PS, Se film här