Om fotoboken | The Cars
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2623
post-template-default,single,single-post,postid-2623,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

The Cars

tillmOmslWolfgang Tillmans

Verlag der Buchhandlung Walter König 2015

ISBN 978386335752

Slarvig men säkert är ett uttryck som jag ofta finner passande att ta till när det gäller bra arbeten. Som till exempel Wolfgang Tillmans

Uttrycket betyder väl egentligen att man på ett väldigt medvetet och raffinerat sätt presenterar bilder som ser ut som om dom bara kommit till av en slump, lite hipp som happ sådär. Grejen är att det skall se enkelt ut (utan att vara det)

Tins2

Boken Cars innehåller bilder på bilar, skräpiga bilar, gubbar som mekar med bilar, lyxiga bilar, bilar i trafikmiljö och bildetaljer.Vissa bilder är helt ointressanta knäpp, andra skulle kunna förekomma i eleganta bilannonser. Och det är här som Tillmans är så genial. Han drar in oss i sin värld, och vi kan inte låta bli att forsätta titta (för vi vet inte alls vad som skall komma på nästa sida).

Blandningen mellan bilder som kunde vara tagna från Blocketannonser, till försäkringsärenden eller till en produktkatalog över reservdelar visar sig , när man läser hans text, vara vad det handlar om.

Tinsid3

Even if we don`t own a car ourselves, their presence is unavoidable. Cars are everywhere.” Vi kommer inte undan dom! En gata utan bilar får oss att nästan skrämt reagera.

Och så blir boken till ett stort Aha! om någonting vi redan visste men helst inte vill tänka på. Att vi måste göra något åt de där plåtskrällena som förgiftar vår miljö på många olika sätt. Men som också är så lockande med sina fartfyllt aggresiva former  och som erbjuder en sån oändlig (tror vi!) frihet.

Så här avslutar Tillmans sin intro text;

– A wasp trapped behind the wind screen

The smell of the inside of a car parked in full sunlight.

The creepiness of a heated seat.

A coin lost between the upholstery.

Tommy Artvidson, skribent och fotograf i Göteborg

PS Och missa nu inte Hasselbladsvinnaren Tillmans stora utställning på Hasselblad Center i Göteborg, den pågår t.o.m. 14 februari. En bok utgiven avHasselbladstiftelsen och Verlag der Buchhandlung Walther König, What’s wrong with redistribution?  kan betraktas som en förlängning av utställningen.