Om fotoboken | Taking Off. Henry My Neighbor
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2927
post-template-default,single,single-post,postid-2927,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Taking Off. Henry My Neighbor

toff

Mariken Wessels

Art Paper Editions 2015

ISBN 9789490800345

 

 

Detta är nog en av de märkligaste fotoböcker jag sett. Den är plågsam att läsa, därför att man man får följa en verklighet som är väldigt privat. Den handlar om en slags kärlek som tar sig väldigt underliga uttryck och om skam och besatthet.

Mariken Wessels berättar om mannen som blev helt uppfylld av önskan att fotografera sin fru. Under fyra års tid tog Henry nakenbilder på sin Marta. Hon lät det något motvilligt ske. När hon till slut upptäckte makens hemliga rum med väggarna tapetserade av fotografier, förstörde hon delar av samlingen och flyttade ifrån maken. Henry började nu göra collage av bilderna och skapade bisarra bilder av olika kroppsdelar. När han börjar omvandla sina kollage till lerskulpturer och flyttar ut i skogen låter Wessels historien avslutas i ett frågetecken.Vi får veta att Henry försvann i skogen…

toff2

Wessels fann bilderna av en slump. Några grannar till Henry och Marta hade tagit hand om en del av de över 5000 bilder som blivit kvarlämnade i det övergivna huset. Wessels , som har en bakgrund inom teatern, fann här en historia som passade in i berättelser hon tidigare hade publicerat med hjälp av upphittade bilder.

Boken innehåller nog något tusental av bilderna på Marta, Stående, sittande, i helfigur och halvfigur (ibland bara brösten)nästan alltid naken. Henry förde noggranna journaler över vilka bilder som blev bra; good, xxx, ok,to good, color good.

Hennes sätt att arbeta påminner egentligen om det som kända bildjournalister brukar hävda är vad som skapar en fängslande bild; Det är inte vad som finns i bilden utan det som finns utanför som är det intressanta.

toff3

I intervjuer vill inte Mariken Wessels ge oss mer detaljer om historien bakom den märkliga samlingen. Och det gör kanske berättelsen än mer intresseväckande.

Bilderna är tagna under mitten av 1980-talet, det är ungerfär trettio år sedan. Det är faktiskt möjligt att de bägge huvudpersonerna fortfarande är i livet. Vad tycker Marta om att bli exponerad naken i bokform och på utställningar världen över?

Men kanske är det här med personlig integritet något som kommer att vara helt bortglömt inom en generation? Kommer vi i en nära framtid att vara helt uppfyllda av tanken på att få uppmärksamhet, på vilket sätt som helst?

Boken har fått åtskilliga utmärkelser som bästa fotobok 2015 och förra veckan fick den pris i Arles. The Authors Book Award, det kanske mest prestigefyllda av de många bokpris som delas ut vid den stora fotofestivalen i Sydfranrike.

 

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg

 

toff4

Läs intervju med Mariken Wessels här