Om fotoboken | I kungens park
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1850
post-template-default,single,single-post,postid-1850,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

I kungens park

 

denimalomslLaurent Denimal.

Carlsson Bokförlag 2014

ISBN 9789173316439

 

 

Denimal är en fotograf som älskar enkla verktyg. Han har också en känsla för uttrycket gräv där du står . I sin första bok, I skulptörens park, Millesgården använde han en gammal kamera från 60 talet, Reporter. Dess främsta kvaliteèr är inbyggt gulfilter och tre slutartider. Han arbetade då som trädgårdsmästare och boken är en slags dagbok över hans och hans kamraters slit i parken.

 

I Tour de Stockholm skildrar han fartfyllt sitt riskfyllda liv som cykelbud. Jag skulle tro att många av bilderna är tagen med en sådan där kamera som man har monterad på hjälmen.

 

Nu är han tillbaks i trädgårdssvängen. Denna gång med en polaroid kamera. ( Det är nödvändigt snacka lite teknik ibland. Det är inte märkvärdigare än att man berättar att en konstnär målar i olja eller akvarell.)

 

I trettiosju små polaroider återgivna i originalformat fångar han lite av livet i vår första nationalstadspark, Djurgården.

 

Det finns ett stort mått av lekfullhet i hans bilder. Lite som när ett barn fotograferar. Han upptäcker att Kaknästornet sticker upp över trädtopparna, Klick! En av hans kollegor sticker upp huvudet ur en tät häck, Klick!

Några turister ler mot kameran, Klick!

 

Samtidigt så reflekterar han på den vuxnes sätt över problem som uppstår när kultur ( eller okultur) och natur möts. Utanför den idylliska kaffeserveringen, inbäddad i grönska, passerar en stor Ålandsfärja, Klick! En klunga prästkragar bildar ett mönster som vi uppfattar som vackert, slängda flaskor och plastpåsar bildar ett mönster som vi förskräcks av, Klick!,Klick.

denimalinsid

 

Per Wästberg, akademiledamoten som tydligen bor på Djurgården, har skrivit en text som är lite småstöddig, men ändå en aning rolig. Oavsett var vi bor, så är ju alla andra som inte bor där, sådana som bör hållas lite kort.

 

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg

I