Om fotoboken | Etter far
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1878
post-template-default,single,single-post,postid-1878,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Etter far

 

faromslag

Truls Nord

Vilte förlag 2014

ISBN 9789198147308

 

Fotografi kan ha en terapuestisk verkan, både hos den som gör boken och hos läsaren. Det finns åtskilliga böcker som handlar om dödsfall. Den här boken behandlar ämnet skilsmässa, en händelse som i mångas liv är minst lika traumatiserande som när någon går bort.

Truls Nord har gjort en fiktiv berättelse ur sin fars synvinkel. Med dikter och bilder försöker han framkalla de förvirrade känslor av förlust, befrielse och skuld som hans far kan ha upplevt vid en skilsmässa för tretio år sedan.

Bilderna är tagna med dels en kamera som fadern ägde, dels en Kodak Hawk-Eye som Nord fick av sin styvfar innan denne dog.

 

Som så ofta så visar det sig att naturen erbjuder lindring. Nord tänker sig hur fadern vandrar på fjället och i skogen och försöker bringa reda i det tankekaos som uppstår vid en så uppslitande händelse.

farinsid

Svartvita bilder och färgbilder blandas. Vad de många gånger ljusskadade och dubbelexponerade bilderna betyder är kanske upp till den enskilde läsarens upplevelser. Men boken förmedlar på ett effektivt sätt en männsiskas vånda. Ofta med hjälp av små symboler som dyker upp här och där. En spricka i asfalten, en hund som instängd, trycker sig mot bildkanten, och i bokens sista bild en stig som leder vidare förbi ett litet stenröse, Ett hopp om att man kan bygga något nytt.

 

Boken är skriven på norska, men om man noga känner in språket så är det inget problem att förstå de korta poemen.

fasrinsidsv

 

Till boken hör en CD skiva med musik av jazzgruppen Svenska Kaputt. Jonas Kullhammar och de övriga i gruppen levererar riktig brötjazz som avslutas en svävande tonslinga. Musiken förhöjer upplevelsen av bilderna.

 

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg