Om fotoboken | Antarktis
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2185
post-template-default,single,single-post,postid-2185,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Antarktis


_dsc7528-fril-15
Gerry Johansson

Libraryman 20114

ISBN9789186269302

format: 25 x 31 cm

Detta måste ändå vara det mest ovanliga artist- in-recidence projektet någonsin. Gerry Johansson fick tack vare ett stipendium från Svenska Polarforskningsekretariatet följa med på en sex veckors forskningsresa till Antarktis. Det bör ha varit en utmaning för en fotograf, såsom jag uppfattat det, alltid har sökt spår efter människor. Här är sådana spår svåra att finna men till skillnad från på Arktis, som bara består av is så har man på Antarktis oftast fast mark under fötterna.

Jag undrar hur en fotograf som t.ex. Ansel Adams hade fotograferat i det här landskapet. Jag är säker på att han hade gått i spinn och åstadkommit ett antal särdeles imponerande och storslagna bilder. Johansson går inte i den fällan. Han är inte ute efter att försköna. Han leker med perspektiven och gör oss osäkra på vad vi ser. Är det en stor snövidd eller en liten detalj? Vad är nära och hur långt bort är där borta? Jag var länge övertygad om att omslagsbilden var två bilder (vilket det alls icke är). Han hittar mörka bergsformationer (berggrunden består bland annat av lava) som ibland är så svarta att man tror att en del av bilden är bortriven.

page109-1006-full

Men vad är det jag ser? Är det ändå inte några små snödrev, lossslitna som om en mänsklig fot passerat, längst nere i hörnet på en bild. Och sista bilden, där är inte spår efter en människa men visst är det väl ändå fossiler, spår från ett djur?

page109-1015-full

Vi som är bekanta med Johanssons produktion vet att han inte gärna arbetar med stora böcker. Men detta är en stor bok. Det verkar som om Tony Cederteg på förlaget Libraryman är den enda som kan övertala honom att gå upp i format. Det var på Libraryman boken Dalen utkom för några år sedan.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.

P.S. Och nu går vi bara och väntar på Johanssons Japanbok. Den är aviserad för utgivning under året på det engelska förlaget MACK.