Om fotoboken | Tillmans+ Hasselblad!
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2251
post-template-default,single,single-post,postid-2251,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Tillmans+ Hasselblad!

Tillmans fick Hasselbladpriset!

Efter att ett par år presenterat relativt okända fotografer slår man nu till med en av de stora. Det är ett imponerande livsverk Wolfgang Tillmans presterat. Och han är ( född 68) ännu bara i sin, som man säger i akademiska kretsar, midcareer. Den fotografiska genre som han inte har varit och nosat på finns inte.

Det finns naturligtvis massor att läsa om denne gigant så jag hänvisar till internet.

Men den här texten som jag hittade hos Adlibris är en bra sammanfattning; Over the period of more than two decades, Wolfgang Tillmans has explored the medium of photo-imaging with greater range than any other artist of his generation. From snapshots of his friends to abstract images made in a darkroom without a camera or works made with a photocopier, he has pushed the photographic process to its outer limits in myriad ways.

Så här säger den jury som i samarbete med Hasselbladstiftelsens styrelse har valt honom;

Wolfgang Tillmans har etablerat sig som en av de mest originella och nyskapande konstnärerna i sin generation och driver ständigt det fotografiska mediet i nya riktningar. Hans praktik har sedan 1990-talet omfattat frågor av angelägen politisk och social vikt, som både direkt och indirekt speglat den fotografiska bildens kraft att kritiskt engagera sig i världen omkring oss. Därtill har Tillmans förändrat förståelsen av fotografiska utställningar genom sina djärva och originella installationer, som leker med skala, format, inramning och presentation, för att skapa fördjupande upplevelser som har inspirerat efterföljande generationer av konstnärer.

Juryn har bestått av:

Simon Baker, ordförande – curator för fotografi, Tate Modern, London

Irina Chmyreva – 1:e intendent, projekt till stöd för fotografi i Ryssland, IRIS Foundation, Moskva

Katerina Gregos – frilansande curator och konstnärlig ledare, Art Brussels, Bryssel

Roberto Koch – förläggare, Contrasto Books, Rom och Milano

Roxana Marcoci – 1:e intendent för fotografi, Museum of Modern Art, New York

mer här

Så nu kommer alla Sveriges bibliotek och bokhandlare raskt att skylta upp med de titlar de har inne, eller?

Tillmans har gjort ett 40 tal böcker eller utställningskataloger, (De som besökte hans stora utställning på Moderna 2012-13 fick en gratis maffig150 sidig katalog) Men var kan man idag hitta hans böcker?

En titt i Libris, Kungliga bibliotekets katalog visar att 38 av hans böcker faktiskt finns att tillgå i Sverige men mestadels bara på universitetsbibliotek eller andra specialbibliotek.

Malmö Stadsbibliotek, Göteborgs stadsbibliotek har en del titlar. Stockholms stadsbibliotek har TVÅ stycken! På de här orterna( och säkert många fler) kan man INTE se Wolfgang Tillmans fotokonst: Uppsala, Säffle,Tierp, Östhammar, Örebro, Skellefteå,Östersund, Mora,Skövde, Helsingborg.

Stället att besöka är naturligtvis Sveriges bästa fotoboksbibliotek, Hasselbladsbiblioteket (men ring före)

Bokbörsen på nätet har några utställningskataloger från Moderna som de har mage att ta 120:- för Adlibris har rätt så många titlar, Moderna Museets bokhandel har två böcker, så skynda dit.

Så allt är som vanligt när det gäller fotografi; Va hette han saru?

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg

 

bild

till3