Om fotoboken | Tall-Maja
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1604
post-template-default,single,single-post,postid-1604,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Tall-Maja

tallomslGebers 1967/ Journal 2013

ISBN 9789198040579

1967 kom boken Tall-Maja ut. Samma år kom Christer Strömholms Poste Restante. Jag tyckte att Tall-maja var mest intressant, mer sammansatt. Jag köpte den aldrig, men kunde heller inte glömma den.Den var så annorlunda mot all annan fotografi i den då rådande dokumentära trenden.Det här var ju långt före photoshop eller datorer överhuvudtaget. Ekman hade använt en sk sandwichteknik och lagt samman flera negativ samtidigt i förstoringsapparaten eller exponerat fotopapperet flera gånger. Sådant hade man ju sett förr, i fototidningar. Men här var tekniken helt underordnad berättelsen. En berättelse som egentligen var uråldrig och handlade om könsroller och en både lockande och skrämmande sexualitet.

tallinsid1

Sen hittade jag boken någon gång i början av 2000-talet på ett antikvariat i Malmö och fann att den alls inte kändes daterad. Jag blev lika fascinerad igen av berättelsen om skogsrået eller huldran. Den mystiska kvinnan som man kunde råka på djupt inne i skogen och vars förförelsekonster man skulle akta sig för. För om man gav sig i lag med henne blev man aldrig sig själv igen.Nu finns boken i en nygjord faksimilupplaga och den har blivit ännu bättre.Och den känns fortfarande lika intressant. Trycket är mycket bättre än originalet och man får som bonus en berättelse om hur boken kom till. En slags The making of Tall-Maja. Och Bengt af Klintbergs uppteckningar av folksägner och folktro sitter som en smäck ihop med de stämningsfulla bilderna. Eller som skogsrået en gång lär ha sjungit; Hej för ritti å rallallej.

tallinsid2

 

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg