Om fotoboken | Små fotoböcker!!
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1709
post-template-default,single,single-post,postid-1709,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Små fotoböcker!!

Det är något speciellt med fotoböcker som är mindre till formatet. Dom är på något sätt välkomnande. Dom vill bli ens kompis, krypa ner i jackfickan och hänga med på en promenad i parken eller på en bussresa. Dom kostar inte heller ett tungt banklån att göra. 10-15 tusen skulle jag gissa att de här har kostat. Med undantag av den första som är lite mer påkostad.

Här är några jag haft i fickan nyligen:

sardiomsl

A Cirkusz

Sebastian Sardi

Idras Publishing 2012

13 x 14 cm

190 sidor

ISBN9789197930000

Att en bok är liten innebär inte nödvändigtvis att innehållet är smalt eller begränsat. Sardi har under fyra års tid besökt alla turnerande cirkusar i Sverige. Ett stort arbete således. Han presenterar det i form av svartvita fotografier.

Att verktyget, kameran påverkar vilka bilder man tar är en gammal sanning. Hasselbladbilderna består ofta av porträtt i helfigur på både människor och djur. Här finns ett slags stillsamhet. kanske kommer det av att det är mycket att ratta på en stor kamera.

sarinsid1

I de andra bilderna finns en väldig intimitet och en formsäker slarvighet som passar bra till ämnet. Sardi går gärna tätt inpå sina motiv och fångar vardagslivet utanför manegen såväl som koncentrationen före och under en föreställning. En cirkusdokumentation som utan att skämmas kan ställas bredvid de andra svenska cirkusskildrarna Petersen och Gedda i bokhyllan.

sardiinsi2

&

ronneomsl

Här och var

En bok som handlar om en småstad

Bilder: Tobias Hultén

Texter: Pär Jonassson

16 x 20 cm

34 sidor

Harochvar.se 2012

ISBN9789198063004

Varit i Blekinge nyligen? Nej kunde tänka mig det. Det är en landsända som är konstigt bortglömd. Skulle kunna vara lika tokpopulärt som Österlen som ligger ganska nära. Och odlingszonen är densamma.

Hulten och Jonasson har gjort en fin liten bok om Ronneby (och närbelägna Kallinge)

Man läser den lätt på sjuans spårvagn mellan till exempel Valand och Bellevue ( i Göteborg)

Man blir så glad redan av att läsa inledningstexten som är ett rungande försvar för tristessen i småorter. Ty tristess föder handling.

Men texterna handlar också om kärleken till hembygden ” Det är trots allt här jag är någons unge”

ronneins

Det är bilder av graffiti som är mer gullig än provocerande, lite landskap och lite stadsmiljö. Man kunde ha önskat mer närhet kanske. Och lite fler bilder.

Men boken blir ändå ett fint och hjärtevärmande dokument över livet på en svensk småort.

Man önskar att läsningen skulle räcka ända till ändhållplatsen, Bergsjön.

&

sten omslag

Laoying

-west of the mountains

Sten Lundberg

21 x 15 cm

38 sidor

Eget förlag 2013

ISBN9789163725913

Sten Lundberg har åkt till en avfolkningsbygd i Kina. Ställt upp en vit fond och fotograferat några av den lilla byns invånare. Det här direkta sättet att fotografera är egentligen oslagbart. Vi har ju sett det så många gånger förr. Penn och Gedda är bara några exempel. Men som när det gäller all porträttfotografi så är det svårt och kräver en stor koncentration av fotografen. Och en medmänsklighet parad med en stor dos nyfikenhet.

steninsi2

Så där står dom och tittar på oss, några bybor i Laoying. Vi får betrakta dom och i lugn och ro reflektera över deras levnadsbetingelser. Något lite lär vi oss om bystan i Kina. Boken innehåller också några översiktsbilder över byn. Men framförallt är budskapet att vi alla är ganska lika. Vi rättar till mössan när det skall tas ett fotografi och vi kramar gärna vår käresta lite grann. För finns det på bild så är det sant!

&

bengeomslag

Paris, November 2013

Harvey Benge

16 x 22 cm

FAQEDITIONS 2013

harveybenge.com

Benge är en sån där fotograf som bara går omkring och ser saker, och fotograferar dem. Ständigt, verkar det som. Han har gjort närmare ett fyrtital böcker, stora och små om vartannat. Jag har blivit lite beroende av hans små stadsskildringar. Dom är skenbart enkla, 20 sidor, 28 bilder i stående format.

Den här parisboken består precis som de tidigare Paris, Rom, New Yorkskildringarna av små iakttagelser, sådan som vi alla gör när vi går på gatan. Ibland omedvetet.

Benge stannar till och gör en formmässigt elegant avbildning av en ballong i en papperskorg, alltför många sladdar på samma ställe, eller någon annan trivialitet som vi andra bara går förbi.

bengein

Det finns ett slags poetiskt flöde i de här böckerna som som gör att man vill bläddra i dom om och om igen. Och fundera över stadslivets och vardagens absurditeter

PS Benge har nyligen gjort en lite större bok, på Dewi Lewis. Jag undrar just om hans sätt att fotografera håller för ett större sidantal. Tycker att 28 sidor verkar vara ett idealiskt format.

Tommy Arvidson fotograf och skribent i Göteborg