Om fotoboken | Rainbow transit
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1485
post-template-default,single,single-post,postid-1485,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Rainbow transit

rainbow-omslag

Per-Anders Pettersson

ISBN9781907893377

 Dewi Lewis 2013

Sydafrika är ett märkligt land. Motsättningarna mellan vita och svarta fortsätter trots en demokratisk utveckling. Men, som ofta, så är klass och inkomstklyftor det största hotet mot nationen. 2011 fick man den föga hedrande titeln; Världens mest ojämlika stat. Här är alltså skillnaden mellan fattig och rik störst i världen.

Per-Anders Pettersson har följt utvecklingen sedan 1994. I storslagna färgbilder skildrar han människors villkor inom olika samhällsklasser. Många bilder är i form av utvik. Han arbetar med en hård tonskala med mycket färg och en brutal svärta. En bra koppling till det skoningslösa liv som många av de avporträtterade  lever.

Men på de trendiga nattklubbarna dansar “the new black elite” samtidigt som hiphopdansarna uppträder på en skräpig grusplan i Soweto. I skumrasket viftar en lokal nazistförening med en flagga prydd med en symbol som inte är en svastika men som vet att leda tankarna i rätt riktning. Och fortfarande finns områden med beteckningen, Whites only area

ranibowinsida

Pettersson har gjort en imponerande genomlysning av ett samhälle i kris. Det här är en typ av pressfotografi som är oerhört angelägen, skickligt utförd, men också lite opersonlig. Jag blir inte riktigt gripen. Men har fått viktig information om en plats på vår planet som nog för mig har framstått som lite exotisk. ( Pieter Hugo, Vivianne Sassen och Roger Ballen till exempel) Den här boken framstår mera som ett komplement till Ernest Coles klassiska House of bondage.(1967) Den finns för övrigt  i redigerad form med titeln Ernest Cole Photographer. Nu utgiven av Hasselbladstiftelsen med Gunilla Knape som redaktör.

Denna bok är en av de nominerade till Svenska Fotobokspriset 2013

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.