Om fotoboken | Brandplats 3
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1494
post-template-default,single,single-post,postid-1494,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Brandplats 3

 

BP3_omslag_small

Björn Larsson

Dokument Press 2013

ISBN9789185639472

Lukta på den! Boken luktar bränt trä! Om man tittar på bokens kanter ser man att den faktiskt är bränd, som om den faktiskt hade varit med om den händelse den beskriver, den stora skogsbranden i Tyresta 1999.

Med en minimalistisk utformning ringar Larsson in den dramatiska händelsen genom att återge samtal mellan polis och brandmän, bemanningslistor, tekniska rapporter och korta tidningsnotiser.

Det här korta och koncisa, lite byråkratiska språket är i all sin torftighet väldigt laddat.

Redan på omslaget, gjort av brun arkivkartong, slås tonen an.

Någon månad efter att branden är släckt ger sig fotografen ut i skogen för att dokumentera brandens omfattning. Sen får vi följa hur naturen långsamt återhämtar sig under en tioårsperiod.

Bilderna som alla (ungefär 190 st) är i samma liggande utfallande format är återgivna i nedtonade färger på matt papper. Man kan se att något hänt. Men här finns ingen dramatik. Här är omkullvälta och svedda träd men också små gröna ytor här och där. Bilderna är fotograferade under alla årstider, vår, sommar, höst och vinter.

Brandplats3-pressbild-7_liten1-e1378471420467

Det är en bok fylld av livskraft. En lågmäld skildring av en natur som efter en brand bara ruskar lite på sig, spottar i nävarna och jobbar på som vanligt. Vi människor må tycka att det är en katastrof, men naturen har en enorm återhämtningsförmåga.

Detta är en av de fem nominerade böckerna till Svenska fotobokspriset 2013. Vem som slutligen vinner offentliggörs på Rival, Mariatorget i Stockholm den 30 oktober.

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.