Om fotoboken | Between the shell
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1650
post-template-default,single,single-post,postid-1650,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Between the shell

between_the_shell_1

Paul Salveson

ISBN 9781907946431

Mack books 2013

Ni vet hur barn gör. Så där självklart konstaterar dom -Jag måste tejpa ihop bordsduken. Eller, -Ostbågen vill titta ner från pallen. Eller, -Alla vitaminpiller måste gömma sig under täcket, nuuu!

between_the_shell_7

Själv säger Salveson att han velat återge vad som händer på natten, när sakerna i ett hem får ett eget liv och uppför sig lite hur som helst. Det börjar ånga bland avloppsrören och tyngdlyftningsvikterna sätter sig bekvämt tillrätta i finfåtöljen. Ibland dyker mystiska händer upp och håller fram en bit deg eller klämmer på en skumplastskiva. Bilderna är tagna i hans föräldrahem och ger onekligen en helt ny och överraskande inblick i amerikansk heminredning.

Salvesson har förpackat och ställt samman vardagsföremål på ett sätt som vi aldrig tänkt oss. Det här är en bok som leker med verkligheten och för oss in i en värld som liknar drömmens. Han arbetar i en absurdistisk konstnärlig tradition. Vi kanske blir lite provocerade, eftersom det här är fotografi, d.v.s. något som påminner om verkligheten. Men man kan ju stoppa upp en get, sätta en bilring runt magen på den och ställa ut den på ett museum så varför skulle man inte kunna göra sådana här fotografier?

between_the_shell_5

Det här kan möjligen vara den underligaste fotobok som publicerades 2013. Möjligen då i konkurrens med det lilla häftet från Café Royal books med titeln: Photograph Converted into Morse Code.

Men Between the shell är mycket roligare och mer inspirerande. Den får oss att upptäcka det intressanta i det till synes meningslösa. Och till slut sitter man där och funderar. Var kommer alla fula golvmattor, dukar, sängkläder ifrån? Vem är det som sitter och designar alla dessa vardagsföremål som vi omger oss med?

Paul Salveson är vinnare av priset First Book Award 2013. Priset består i att man får sitt projekt utgivet i bokform. Boken är utgiven i ett samarbete mellan förlaget MACK och National Media Museum i Bradford, England.

Och till sist: Bokens formgivning! Den är gjord som en barnbok med alla sidor i 600gr kartong. Den fyller ut ordentligt i bokhyllan trots att den bara innehåller 76 sidor.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg

PS. Geten står på Moderna Museet och är signerad av  Robert Rauschenberg.