Om fotoboken | Before silence
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
875
post-template-default,single,single-post,postid-875,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Before silence

Mathias Grate

Eget förlag

ISBN 9789163393365

Det är något bekant med Grates bilder. Som om jag hade sett dem tidigare. Och det är ingen negativ kritik. Han arbetar i en tradition. Svartvitt, det doftar svensk 80-tals fotografi. Jag tänker inte nämna några namn för det skulle kunna leda fel. Hans bilder står ju helt på egna ben.

Det här är en slags flanörfotografi som har en lätthet och samtidigt en lugn eftertänksamhet. Detaljer i naturen, händer som söker sig till varandra eller tankspritt plockar på ett byxben.

Ibland bränner det till som i porträttet av en lidande äldre kvinna. Eller är hon redan bortom allt lidande? Om man betraktar bilden noga så kan man ana en uppgivenhet, ett accepterande. Det är en mycket gripande bild.

Han har samlat på sina intryck länge och valt noga. De äldsta bilderna är från Köpenhamn 1999.

Det är den ofta förbisedda vardagen han skildrar. Den gamla trägrinden som står där i skogen bland kirskålen, oanvänd, lutad mot en björk. Jag tycker om att bilderna ställer frågor men utelämnar svaren. Hur såg rocken ut som hängde där på vinden och som bara har lämnat en skugga på väggpappen? Och vart var hen på väg, hen som plötsligt ändrade riktning i den våta cementen?

Boken handlar om minnen. Om de äldre med så mycket levnad bakom sig. Hus med sedan länge igenbommade dörrar. Flagnande affischer med bortglömda attraktioner.

Det är lite som en meditativ ögontvätt att stilla betrakta de fyrkantiga bilderna.

 

 

Tommy Arvidson, fotograf och skribent, Malmö (snart Göteborg)

P.S.  Photoeye uppmärksammade den här boken och ansåg att den tillhörde kategorin 2011 års bästa fotoböcker.