Om fotoboken | Apan är rädd.
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
50
post-template-default,single,single-post,postid-50,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Apan är rädd.

Simon Berg. Black Book publications. 2009

ISBN 9789197831710

Äntligen! Här kommer en reaktion mot all matpornografi vi överöses med i glassiga matmagasin och kokböcker. Här visas inga mjälla sparrisar i motljus. Här regerar köttbullarna, med pulvermos och mycket lingonsylt. Minns ni det är receptet när man skär skåror i en falukorv fyller skårorna med senap och skivad lök och så skjuts in i ugnen. Berg har bilden. Här hyllas snabbmaten, den enkla maten, Pizza, hamburgare och de varma mackorna.

Korvarnas korv, Bullens pilsnerkorv finns förståss på bild. Och konserverade vita bönor i tomatsås. En fisk tittar förskräckt fram ur en bilds kant. Den ligger i ett blått plasttråg och här så där äckligt inplastad, att man reflexmässigt kollar på bäst före datum. Med en färgglad frenesi skildrar Simon Berg sin och sina vänners vardag (det är i alla fall min tolkning). Det mesta cirklar kring mat och cigaretter. En kvinna har somnat liggande på en jättelik uppblåst korv med bröd.

Om man skall gissa vad som inspirerat Berg så ligger Martin Parr nära till hands. Formsäkert och med uppskruvade färger och blixt. Det här är en slags direkt fotografi. Jag har ätit, raap, och så en bild på den avätna tallriken. En annan association jag får är till Otmar Thormans klassiska bild på en fläskkorv och en använd rakapparat. Äcklet och fascinationen på samma bild.

Simon Bergs bilder gör mig glad men får mig också att överväga tanken på att bli vegetarian. Detta är boken man skall läsa när pizzasuget sätter in, den kan ha en positiv inverkan på folkhälsan.

P.S. Boken fick ett hedersomnämnande av Svenska Fotoboksprisets jury. – Fotografen är inte rädd för vare sig blixten, närheten eller diskhon och vi kan inte sluta titta.

(Tidigare publicerad på dagensbok.com.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Malmö