Vem tusan är Harvey Benge?
Ni vet hur det kan vara. Man läser nåt på nätet men man kan inte komma ihåg var eller hur. Men plötsligt så stod jag på Nya Zeländaren och fotografen Harvey Benges maillista. Det visade sig vara en oundgänglig informationskälla. Han har ett fantastiskt kontaktnät som han delar med sig av minst en gång i veckan. Han berättar om Alec Soths senaste bok och Deutsche Börse Photography Prize. Vi får veta vad som händer på utställningsfronten i Paris , London och New York. Man känner sig som om man plötsligt har koll på vad som händer ute i den stora fotovärlden. Den där som finns utanför sfoto, Fotosidan, och Kamera och bild.
Om han för dagen inte har något att berätta i text, så händer det att han visar några av sina egna bilder som han tagit på väg till ateljen eller affären eller någon annan stans. Det verkar som om han fotograferar jämt.
Harvey Benge är en street photographer. Men inte av den där sorten som söker spännande ansikten eller udda existenser eller folk som halkar. Han samlar på detaljer. En rosa plastpåse som fastnat på en gul bil. En tröja som hänger i ett träd. Ibland förekommer ett porträtt på någon han mött eller bara gått förbi. Han är mer förtjust i former och färger än människor.
Han förvandlar en spricka i asfalten eller en snörstump till en bra bild. Det är lätt att bli förtjust i hans bilder som ofta är på gränsen till banala. Men det är just det där att balansera mellan det meningslösa och det geniala som är intressant. Och det är ofta svårare att göra skenbart enkla bilder än att göra pompösa dramatiska bilder.
Av Harvey Benge finns ett par titlar på tyska Kerher förlag och flera på engelska Dewi Lewis.
Jag vet inte, men jag får för mig, att han ledsnade på den där stora anspänningen med att göra bok. Numera ger han ut två, tre stycken titlar per år på sitt eget förlag FAQ Editions. Upplagorna är små, 75 eller hundra exemplar. Böckerna är digitaltryckta, från 24 sidor och uppåt. Enkel bindning med klammerhäftning. Ofta är det skildringar av en storstad, Rom, Paris eller New York .Den senaste var en bok med poesi och bild i samarbete med Auckland poeten Sam Sampson.
Förutom att jag blir inspirerad av hans fotografi så inser jag att detta sätt att göra böcker inte kan vara speciellt dyrt. Jag gick in i en printshop i Göteborg och frågade vad en sådan trycksak kunde kosta. (Ett fint lasertryck och ett bestruket 300 gr papper) Efter se stunds grubblande och räknande av tryckaren fick jag summan 3500:- ( + moms). Pengar är inte längre ett lika stort problem när det gäller bokutgivning. Och ärligt talat, när en internationellt etablerad fotograf som Benge väljer att göra en upplaga på sjuttiofem eller hundra böcker så kanske det beror på att marknaden för fotografiska böcker ändå är ganska begränsad. Och det är inte så kul att ha 700 ex liggande i källaren.
Men, invänder du läsare kanske, jag vill ha hårda pärmar och linnebundet omslag. Där har jag inget svar … ännu, men återkommer i frågan.
Benges projekt och böcker hittar du här:
Tommy Arvidson skribent och fotograf i Göteborg.