Om fotoboken | Om Israel- Palestina
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1903
post-template-default,single,single-post,postid-1903,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Om Israel- Palestina

519_h_image

Killing time

Kent Klich

Förord: Judith Butler

Journal 2013

ISBN9789198125320

+

Solomon_them__icon

THEM

Rosalind Fox Solomon

Mack 2014

ISBN9781910164013

 

 

 

Israel- Palestina konflikten. Man blir så trött, och förtvivlad. Å ena sidan en fruktansvärd mördarmaskin till krigsmakt som verkar skjuta på allt som rör sig. Å andra sidan några stridisar som springer i tunnlar och som skjuter raketer som inte verkar göra någon större skada alls. Jag tänker inte göra någon närmare analys av konflikten än så. Men konstaterar att det nog låg något korn sanning i det som min gamla mamma brukade säga när hon såg TV nyheterna” Dom där är ju inte riktigt kloka!”

Fotografen Kent Klich har bevakat situationen på Gaza remsan i mer än tio års tid. Han lämnar en rapport som berättar om ett fruktansvärt lidande. Han berättar på ett sätt som gör att man inte kan värja sig.

För så här är det ju; den fotografiska estetik som Robert Capa var en mästare på, och som förfinats av dödsföraktande och skickliga fotojournalister till i dag. Den estetiken börjar förlora sin udd. Vi har sett för många Worldpressphoto-tävlingar och Årets bild med all världens elände, återgivet med en skärpa och färgåtergivning som om det vore något som spelades upp på en teaterscen.

I den här boken finns Klichs egna reportagebilder från 2001-02 med. Svartvita fotografier med en fantastisk närvarokänsla och med den där up-in-your-facekänslan som gör att vi kastas mitt in i ett dramatiskt skeende. Men det är ändå inte de bilderna som gör det största intrycket.

De bilder som i alla fall gör mig förtvivlad är stillbilder tagna ur filmer som återfunnits i mobiltelefoner I en kortfattad bildtext får vi veta att alla huvudpersonerna på bilderna är döda

Mannen som rökande, tillbakalutad, tar en selfie, det lilla barnet som rockar loss som artisterna på TV brukar göra. Den lilla pojken som bråkar med en tupp om en fotboll. Dom finns inte mer. Bara för att några män med makt har bestämt så. Bestämt så, för att man vill åt ett sketet stycke land.

523_h_image

Här finns också de där amatörbilderna från vanligt folks familjealbum. Vi möter familjer som ler mot fotografen, små barn som uppmärksamt tittar in i kamerablixten, mannen som stolt poserar i sin bil. Men vi vet inte hur många av de avbildade som finns kvar bland oss. Eller hur många som fortfarande orkar le.

I en bildserie av bombade och ibland ockuperade palestinska hem finner jag förvånad en bild på ett likadant strykjärn som det jag själv har. Det står på en strykbräda som är förvillande lik min egen. Det enda som gör att jag inte känner igen mig är de stora kulhålen från ett grovkalibrigt vapen i väggen bakom. I allt sitt lugn beskriver de här bilderna något av det hemskaste en människa kan råka utför (utom att förlora någon anhörig). Nämligen att bli av med sitt hem. Eller att få det demolerat av grova armekängor.

Till boken hör också en film. Där får vi se mobilfilmerna i sin helhet. Man önskar att den här boken aldrig hade behövt göras. Men det är nog en av de viktigaste och mest drabbande böcker som gjorts på länge. Och man inser att det som visas inte är ett krig utan ett massmord.

Men hur ser man på saken från den andra sidan, från Israel? I ett stort projekt this-place.org har ett antal fotografer skildrat Israel och Västbanken. Projektet är initierat av fotografen Frederic Brenner och påbörjades redan 2006. Det är finansierat av ett sextiotal judiska donatorer från USA och Europa. Det är först från 2012 som utställningar och böcker har börjat produceras. De deltagande fotograferna är Martin Kollar, Jungjin Lee, Stephen Shore, Nick Waplington. Gilles Peress, Josef Koudelka, Fazal Sheikh, Rosalind Fox Solomon, Thomas Struth, Jeff Wall, och concept artisten Wendy Ewald.

Flera av fotograferna har producerat böcker baserade på sin vistelse i regionen. Josef Koudelkas The Wall utkom i slutet av förra året på Aperture. Stephen Shores From Galilee to the Negev finns på förlaget Phaidon.

Nyligen utkom Rosalind Fox Solomons bok Them på Mack. Hon har tagit porträtt på både israeler och palestinier. Fotografierna är ledsagade av korta sentenser som inte är kopplade till någon enskild bild utan som mer fungerar som sådana fragment av samtal som man snappar upp på gatan; ”god is here for everyone”, ”auschwitz infant´s ashes” , ”chop of their heads,throw them into a fire”.

Solomon_them_14

 

Det man fastnar för i bilderna är ögonkontakten. Och visst finns där något plågat drag i de flesta avporträtterade. Det är aldrig lätt att leva i ett konfliktområde.

Förlaget Mack ger i september ut ytterligare två böcker från det här projektet.Nick Waplingtons
Settlement och en bok av Thomas Struth.

 

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg