Om fotoboken | A day in the world enligt Anders
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1047
post-template-default,single,single-post,postid-1047,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

A day in the world enligt Anders

Aday-omslag

Förord: Jan Eliasson och Desmond Tutu

Bokförlaget Max Ström 2012

 ISBN9789171262578

Om du var proffs eller amatör om du ägde en dyr systemkamera eller endast en enkel mobilkamera, det spelade ingen roll. Alla blev uppmanade av Aday.org att dokumentera sin vardag den 15 maj 2012.

Den 3:e juni 2003 dokumenterade 3000 fotografer Sverige. Av de 24 000 bilder som samlades in blev det en bok, En dag I Sverige. Tidigare har liknande projekt genomförts i andra länder, A day in the life of America, A day in the life of China, A day in the life of Australia. Nu har det mest ambitiösa av alla A day projekt blivit bok, A day in the world.

Ett gigantiskt projekt som samlade in över 100 000 bilder från 165 länder. Förutom den bok som nu ligger på mitt bord så finns det även en webbplats där samtliga bilder är publicerade. Boken innehåller 1000 bilder utvalda av en internationell jury.

Aday.org som ligger bakom hela projektet är  en organisation som drivs av den svenska stiftelsen Expressions of Humankind. Stiftelsen har till ändamål att “främja vetenskaplig forskning och utbildning med den fotografiska bilden i centrum samt att verka för ökad förståelse mellan människor världen över.” Så där har vi utgångspunkten för det hela.

Dessa 1000 bilder från hela jorden är ingenting annat än en fantastisk läsning.  Det som är mest intressant är inte de enskilda bildernas kvaliteter utan sammanställningen och mångfalden. Känslan och kunskapen kring att denna vår enda jord innehåller så många olika miljöer och så många olika sätt att leva på gör en ödmjuk inför de vardagliga problemen. Människor kämpar och sliter, övervinner faror och umbäranden, gläds och sörjer. Alla på sitt sätt, på olika sätt men ändå så lika. Det vi får är ingen tillrättalagd bild utan massor med små bitar ur den riktiga verkligheten, som vi alla är en del av. Bilderna övervinner alla språkbarriärer och utbildningsbarriärer. De kommunicerar över alla gränser och bär med sig kunskap, kultur och känslor.

Titta på glädjen i barnens ansikten när de får leka med en boll, upplev kärleken mellan två unga människor, känn den lilla människans utsatthet i en ogästvänlig miljö, försök förstå kampen att övervinna vardagens svårigheter. Gör allt detta och inse att vi är ganska lika, att det är mer som för oss samman än som skiljer oss åt.

Men vi får också se hur orättvist fördelade jordens tillgångar är. Visst det är ingen nyhet men det är det som är intressant. Det är inga nyheter utan bara vår vardag som skildras.

 

Det finns vissa bilder som stannat lite djupare i medvetandet

Ahvaz, Iran, 17:15. En ung pojke dyker ner i vattnet från ryggen på en vattenbuffel. Fotografen har fångat pojken i exakt rätt ögonblick. Jag har ingen aning om hur hans liv ser ut, men just när bilden är tagen finns där inga bekymmer. Glädjen och lekfullheten går inte att ta miste på. Foto: Mehran Hamrahi.

Barcelona, Spanien 13:03. En demonstration övervakas av kravallklädda poliser och i förgrunden ser vi ett ungt par som kysser varandra. Kärleken övervinner allt. Foto: Giuliano Camarda.

inlaga2

Sulligent, Alabama, USA, 09:07. En ung flicka ligger i sin säng och sover. Bredvid sig har hon en rosa pistol. Hon sover med den för att kunna försvara sig. Foto: Megan Price.

Denna bok säger också en annan sak. Fotointresset är enormt. Den fotoexplosion som kom med det digitalas intåg är massiv. Fotografin har på ett helt nytt sätt blivit en naturlig del av vardagen och det produceras bilder som aldrig förr. På Facebook, med Instagram och Hipstamatic kan vi med en knapptryckning få en miljonpublik för våra bilder. Intrycken blir lika flyktiga som de är många. Därför känns det verkligen rätt att även presentera ett fotoprojekt som detta även i bokform. Man får ro att vila i bilderna och tänka efter. Det är bokens styrka.

Anders Alm