Om fotoboken | Watching Humans Watching
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
947
post-template-default,single,single-post,postid-947,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Watching Humans Watching

I går, den 24oktober, på Rival vid Mariatorget i Stockholm offentliggjordes vem som vunnit det välrenomerade Svenska Fotobokspriset. Efter en timmes samtal med alla de sju nominerade fotograferna till fem fotoböcker avfyrades ett imponerande trumsolo av Magnus Öström.

Två deltagare ur den fyrahövdade juryn berättade om det arbete man haft att välja en värdig vinnare bland de mer än åttio inlämnade bidragen.

Läs mer här!

AND THE WINNER IS:

Watching Humans Watching av Inka Lindergård och Niclas Holmström.

Boken är utgiven på det tyska förlaget Kerher.

ISBN9783868282672.

Hur upplevde vi naturen före kamerans uppfinning? Många naturvänner vände helt enkelt ryggen mot naturen och betraktade den genom en spegel. Endast så kunde ögat göra en sammanfattning av en alltför storslagen omvärld.

Med kamerans ankomst tog också turismen fart. Nu kunde vi plötsligt visa var vi varit för våra medmänniskor.

Inför naturen inträder hos de flesta en slags andakt, vi blir sittandes eller stående och försöker ta in en verklighet som upplevs som nästan ofattbart storslagen.Storögt står vi där och glor på en vacker bergstopp eller en hänförande havsutsikt.

Sen höjer vi kameran för att klämma in det storslagna i en apparat som tillverkarna för varje år gör mindre och mindre.

Lindergård/ Holmström har betraktat betraktarna. Turisterna, vi som längtar till det där stora som vi nästan inte kan förstå. Människorna i bilderna liknar nästan sådana där små plastfigurer som man har till modelljärnvägen. Utplacerade här och där i landskapet. Det blir humoristiskt. Så som ofta många av människans vardagliga bestyr blir på bild. Vi klumpar ihop oss för att få den där ultimata utsiktsupplevelsen. Samtidigt är vi inför den väldiga naturen liksom inneslutna i oss själva.

I bokens andra bildserie Saga försöker Lindergård/ Holmström ringa in och förändra naturen. Ett sätt att försöka greppa det ogripbara. Snören är spända runt sten eller isblock, som för att hålla ihop något som ändå alltid är statt i förändring. Man pimpar naturen med sprayflaskor eller färgade rökmoln. Man belyser med färgade filter. Speglar uppställda i en viss vinkel fångar solnedgångar. Det är mycket vackert, sagoaktigt, men eftersom det är fotografi och alltså på riktigt så har jag svårt att frigöra mig från tankarna på att man besudlat den rena naturen. Jag vill nog helst se en deklaration i slutet av boken; No part of this nature has ben harmed during…

Alexxa Gotthardt, Jonas Larsen, Dr. Matthias Harder och Camilla Årlin, alla välrenomerade forskare och curatorer, skriver klokheter om naturen och fotografin.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.