Om fotoboken | Svenska fotobokspriset 2016.
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2649
post-template-default,single,single-post,postid-2649,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Svenska fotobokspriset 2016.

Svenska fotobokspriset, det är dags igen. Vi ses väl på Rival vid Mariatorget den 19 februari? De nominerade i år är:

Klara Källström & Thobias Fäldt – Village (B-B-B-Books/VU)
Jenny Källman – The Rectangle’s Sharp Stare (Art and Theory)
Martina Hoogland Ivanow – Satellite + Circular Wait + Second Nature (Livraison books, Art and Theory)
David Magnusson – Purity (Bokförlaget Max Ström)
JH Engström – Tout Va Bien (Aperture)

Och juryn har bestått av:

Anders Petersen, fotograf och fotoboksförfattare,
Lotta Antonsson, konstnär
Per Lindström, fotograf, journalist samt pressforskare
Matilda Plöjel, formgivare,
Maud Nycander, fotograf och dokumentärfilmare.

När pristagarna nu snart offentliggörs så är det tjugonde gången som priset delas ut (de första åren hette det Bästa fotobok, jag kan fortfarande tycka att det är ett finare namn. Men vi fotografer kanske behöver blåsa upp oss lite för att höras i mediebruset?)

Det är intressant att se bakåt. Vilka som blivit nominerade och vilka som vunnit. Förlaget Journal hade länge en dominerande ställning när det gällde de nominerade. Nu har vi inte sett förlagets böcker i prissammanhang sedan 2011, trots att Gösta Flemming öser ut fina och intressanta fotoböcker som aldrig förr. Förklaringen ligger nog i att det finns många fler förlag idag som är inriktade på fotoböcker. De riktigt stora svenska bokförlagen har dock sällan varit intresserade av fotolitteratur. Om man någon gång gett ut någon fotobok så har det varit säkra kort, som Brutus Östlings vackra fågelböcker eller fotoillustrerade kokböcker. (Utkommer en om dagen i Sverige, ni vet väl det!).

Idag väljer också alltfler svenska fotografer att ge ut sina böcker på utländska förlag. Fotografiska bilder är ju ett globalt språk och man kränger mycket mer böcker på Off Print i Paris eller på Unseen i Amsterdam, än på bokmässan i Göteborg.

Just nu arbetar jag som volontär inom en annan yttring av bildkonst, Göteborgs filmfestival. Där kan jag konstatera att det är en stor övervikt på filmer som handlar om män och mäns problem. Män som krigar, män som är alkoholister eller män som är misslyckade författare. Kanske man inte riktigt kan jämföra det med fotoböcker men visst är det en otrolig övervikt på manliga uttryck i fotoboksfloden. Av hundra inlämnade böcker till Fotobokspriset är ett trettiotal författade av kvinnor. Jag brukar ibland roa mig med att räkna män rep. kvinnor som är utgivna på ett av de mest prestigefyllda förlaget i västvärlden, Steidl, och där är procenten ännu sämre. (Om jag skall vara självkritisk så innehåller nog den här bloggen också en stor övervikt på böcker producerade av manliga fotografer.)

Vi kan iallafall glädja oss att det finns en möjlighet att bläddra i alla de inlämnade böckerna på Rival den 19 februari och säkerligen på fler ställen runt om i Sverige under året.

Vem blir årets vinnare då? Jag tippar på JH, men hoppas på Klara och Thobias.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg

PS. Mer om fotobokspriset här