Om fotoboken | Svensk (med lite dansk hjälp) vinnare!!
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
805
post-template-default,single,single-post,postid-805,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Svensk (med lite dansk hjälp) vinnare!!

Boken La résidence med formgivning av Greger Ulf Nilsson och bilder av J H Engström och fick Goldene Letter! Det finns många bokpriser världen över, stora och små. Men frågan är om inte detta är en av de mest prestigefyllda.

Vi känner alla till Svensk Bokkonst där en jury knuten till Kungliga biblioteket varje år väljer ut de vackrast formgivna svenska bokverken. Liknande priser finns i ett trettiotal länder världen över. Alla dessa länders nominerade böcker deltar i en slags final arrangerad av Stiftung Buchkunst i Frankfurt am Main och Leipzig, Tyskland. Hänger ni med?

Och den stora glada nyheten är alltså att; THE WINNER IS; La résidence. Vad Goldene letter egentligen är framgår inte riktig. Men det är tydligen finare än guldmedalj. En annan svensk bok har slunkit med bland de över 500 nominerade. Roberto Bolan’os 26666 utgiven av Bonniers förlag. Den fick ett hedersomnämnande.

La résidence benämns såsom varande dansk eftersom den är tryckt i Danmark,men den är en svensk produkt utgiven av vårt allra bästa svenska fotoboksförlag, Journal.  Jag lämnar över ordet och låter Journal skryta lite. Det har dom förtjänat:

La résidence premierades först av juryn för tävlingen Årets bedste bogarbejde vid Det Kongelige Bibliotek i Danmark, där La résidence är tryckt av Narayana Press. Därför rubricerar Stiftung Buchkunst La résidence som en dansk bok. Men förutom tryck och det avancerade bokbinderiarbetet, utfört av Leipziger kunst- und Verlagsbuchbinderei i Leipzig, är La résidence en svensk produkt. För den grafiska formgivningen med vik-ut-sidorna svarar Greger Ulf Nilson, Stockholm, och boken är utgiven av Journal där Gösta Flemming är förläggare och redaktör. All text i boken är återgiven på svenska, franska och engelska – översatt av Martine Desbureaux, Maria Ridelberg-Lemoine, Linda Schenk, Einar Heckscher samt Gösta Flemming. Andra som varit delaktiga i produktionen: Johan Lindberg (original), Helena Påls (kopiering av svartvita bilder), Johan Bergström (kopiering av färgbilder) samt Eva-Teréz Gölin/Projektor (skanning av kopior).

  Omfotobokens recension finner du här och en liten bokfilm finns här. Boken finns fortfarande att få tag på, kolla vår fotobokhandelslista här och låt er inte luras av antikvariatspriserna som toppar på över tretusen.

Tommy Arvidson