Om fotoboken | Fotoboksfrossa!
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2349
post-template-default,single,single-post,postid-2349,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Fotoboksfrossa!

IMG_4623

Just som dammet sakta lagt sig över Kasernplan i Landskrona, den plats som var hjärtat i den stora Fotofestivalen, så brakar det loss på andra ställen i närområdet. Nu till helgen öppnar Fotoboksfestivalen SPINE på Skeppsholmen i Stockholm. CFF i Stockholm är i full sving med Nordiskt seminarium och i Oslo drar Fotoboksfestivalen igång (Där man t.ex kan ta en öl på Cafe Lehmitz). Nästa vecka bör man vara på plats i Stockholm igen för Höstsalong på Fotografiska. Det är svettigt att vara foto och fotoboksintresserad!

Och den 24-27 september är det dags för FotobokGBG 15. Som av en händelse så pågår den samtidigt som en annan mässa i staden som visar en himla massa böcker av olika slag.

Så man frågar sig, Varför en speciell Fotoboksmanifestation?

Tja, när såg ni senast en fotoboksförfattare framträda i Babel. Och blev det ett samfält ÄNTLIGEN från landets kulturredaktioner när Wolfgang Tillmans fick Hasselbladspriset? Nej, lite pliktskyldiga rapporter här och där. Och jag är ganska säker på att merparten av landets Folkbibliotek inte över huvudtaget har någon enda liten bok av honom i hyllorna. ( Han har ändå publicerat ett drygt trettiotal, då inte inräknat otaliga kataloger).

Många svenska bibliotek katalogiserar fortfarande From back home /Petersen/Engström under signumet Ncag (Geografi/ Värmland). När såg man Selma Lagerlöf eller Göran Tunström föräras detta signum?

Så fotoboken behöver ett eget fora.

Från torsdag den 24 till söndag den 27 september kommer vi att frossa i fotoböcker på Kungsportsavenyn 25, mitt på Göteborgs paradgata. Kom dit och häng med fotografer, curatorer fotoboksälskare. Träffa Helga Härenstam och Olle Essvik som gjort en bok till festivalen.

Och läs alla hundratals fotoböcker och dummies som vi har skeppat dit från Irland, Kassel och Oslo. Och lyssna på alla föredrag, långa och korta,(ett tjugotal!)

Dessutom så kan man handla fotoböcker där, något som inte alltid är så lätt i detta land med endast ett tiotal seriösa fotobokhandlare ( I Göteborg har vi som tur är en av de bästa samt det absolut bästa fotoboksbiblioteket)

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg