Om fotoboken | Fotoböcker i Göteborg 2014 (från de senaste tio åren)
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2060
post-template-default,single,single-post,postid-2060,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Fotoböcker i Göteborg 2014 (från de senaste tio åren)

I Paris pågår ännu Mois de la Photo, fotomånaden….

Samtidigt, i Göteborg, öppnas utställningen The Open Book Revisited på Konstmuseets bokhandel på Götaplatsen. Där har en jury bestående av Johan Brink, Copywriter,fotobokssamlare, Elsa Modin Bibliotekarie, Hasselbladstiftelsen, Louise Wolthers, forskare, Hasselbladstiftelsen och Fredrik von Zweigbergk, Föreståndare Göteborgs Konstmuseums butik, valt ut de senaste tio årens bästa fotoböcker. Eller kanske man skall säga att denna jury, utifrån sin djupa erfarenhet och kunskap valt ut sina favoritböcker från de senaste tio åren. Man kan ju som bekant inte tävla i vare sig musik eller fotoböcker.

( Utställningen står bara över helgen, dock kommer de böcker som fortfarande finns till försäljning att finnas kvar i en mindre utställning, tills ni köper dem.)

Men först lite bakgrund; I början av 2000-talet diskuterades inte fotoboken som fenomen så ofta. Andrew Roth gav 2001 ut The Book of 101 Books. Kanske var det där det började. 2003 ingick samme Roth i en grupp som under en vecka diskuterade fotoböcker. Det resulterade i utställningen The Open Book på Hasselblad Center. Och i boken med samma namn. Samma år kom Bagder/Parrs The Photobook: a History vol.1. I den nyligen utkomna Konversations av Rami Coignet intervjuas 24 förläggare, curatorer och fotografer och den naturliga utgångspunkten är, boken igenom, fotografiet publicerat i en bok.

I går kväll avtäcktes så The Open Book Revisited. Den står bara över helgen och är naturligtvis ett måste för den som bara är det minsta fotoboksintresserad. Här presenteras 51 böcker utgivna under de senaste tio åren. Diskussionen om urvalet har bara börjat, det är ju det som är själva grejen med sådana här manifestationer. Jag konstaterar att ett trettiotal av de femtioen är från de senaste fyra åren. Men det kanske är så marknaden ser ut, fler och fler titlar når fotoboksläsarna. Eller också är det så att vi älskar det som är nytt.

Under onsdagskvällen kunde man också möta några av de som hade böcker med i utställningen; Klara Källström Trinidad Carrillo och Stephen Gill. Gill höll också ett föredrag som han avslutade med att ge några tips om att göra fotobok. ”Tänk aldrig på hur du skall presentera ditt projekt! Ägna dig bara åt projektet, du skall inte bry dig om vilken din publik är eller hur slutresultatet skall tas emot!

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.

P.S.Vilka böcker fanns med i utställningen? En broschyr finns på Göteborgs Konstmuseums bokhandel.

Och här: The Open Book Revisited lista

_DSC0052 _DSC0066 _DSC0030_DSC0047 _DSC0022