Om fotoboken | Angående lånta fjädrar.
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2291
post-template-default,single,single-post,postid-2291,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Angående lånta fjädrar.

Centrumbildningar, det är ett utryck som kulturrådet använder för att beteckna en organisation som har som uppgift att fixa jobb åt ”de fria professionella utövarna inom respektive konstområde”.

En gång i tiden fanns en sådan centrumbildning som hette Fotograficentrum. Det var på den tiden det handlade om dokumentär, berättande fotografi. Sedermera gled inriktningen över mer och mer till en inriktning på samtidskonst. Man ändrade namn till INDEX och det där med fotografi blev mindre och mindre viktigt.

Jag antar att det blev lite si och så med den arbetsförmedlande verksamheten för fotografer. Så småningom blev det mer och mer uppenbart för de bidragsgivande myndigheterna att dom där INDEX, dom var väl egentligen inte så intresserade av fotografi, och att skaffa jobb åt fotografer.

Och någonstans på vägen så kom en annan organisation till. Som alltså idag är den arbetsförmedlande centrumbildning som finns till för fotografer. Dom heter alltså Centrum för fotografi och gör ett utmärkt arbete uppe i Kapsylen på söder i Stockholm.

Så snacka om att använda sig av lånta fjädrar när nu INDEX går ut och hävdar att dom firar 40 års jubileum. På sin hemsida beskriver de nogsamt hur Fotograficentrum startade i Stockholm men snart hade lokalavdelningar i bl.a. Örebro och Malmö och hur man så småningom förändrades till att bli en hub för ”The Swedish contemporary art scene” (hela hemsidan är på engelska såsom brukligt är i de finare konstnärliga sällskapen).

Så började jag fundera på hur det gick till, en gång i tiden, när man förlorade sin status som centrumbildning. Det måste ju ha kliats i åtskilliga kulturhuvuden över hur man skulle kunna fortsätta att ge INDEX bidrag.

När man tittar i lite statistik så kan man se att det har gått utmärkt. De hamnade istället under rubriken Utställningsarrangörer inom bild och formområdet :

Där erhöll man 2014 den nätta summan av 900.000:- . Av ett trettiotal arrangörer ligger dom där i det övre segmentet. De som får högsta bidraget är Röda Stens konsthall i Göteborg och Tensta konsthall ( strax över miljonen). Så det bör vara en väldig snurr på verksamheten INDEX verksamhet om man skall kunna mäta sig mot dessa aktörer.

Centrum för fotografi fick 2013 lite över en miljon i bidrag. Dom ligger i det lägre segmentet vad det gäller pengar till centrumbildningar.

Det är inte så att jag missunnar konstnärlig verksamhet bidrag. Nej, tvärtom, så mycket pengar som möjligt till kulturen! Jag bara undrar hur det hade gått om man istället för att fortsatt stöttat INDEX hade gynnat fotografin.

Jag menar, allmän samtidskonst har ju mycket stöd ändå. Man har ju till exempel ett stort statligt museum. Något fotografiskt museum har vi ännu inte, även om grabbarna på stadsgårdskajen gör ett fantastisk arbete.

Och sedan undrar jag varför ett galleri för samtidskonst är så angelägna att sammanblandas med en numera nedlagd centrumbildning för fotografer?

Tommy Arvidson, en gång för länge sedan, styrelsemedlem i Fotograficentrum.