Om fotoboken | 2011 års läsupplevelser
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
576
post-template-default,single,single-post,postid-576,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

2011 års läsupplevelser

Hur var fotoboksåret 2011?  För min del var det frustrationen över att det är omöjligt att ha koll på alla dessa fantastiska verk som görs i små upplagor och på små förlag. En slags parallell till vad som händer inom musikbranchen. Gör-det-självvågen blir allt större och viktigare. Och snart väller e-böckerna in…

Jag fick en aha upplevelse några veckor före jul. Ja, jag har ju känt till fenomenet länge men det är på något sätt inte verklighet förrän man ser det nära sig.

Vi satt några fotografer i Malmö, på en bar, då en av oss drar upp sin i-phone och säger  –Jag har gjort en ny e-bok, vill ni se. Boken var i ett perfekt bokformat, blädderbar, klar för visning i i-phonen och i-pad. Framställningskostnaden genom den firma där man också marknadsför och säljer sin bok är ungefär en tia. Ja det är sant, tio kronor… Så nu är vi där, det finns ingen ekonomisk spärr för att göra sin egen fotobok!

Till den som ändå vill ha en riktig bok, med bilder på papper och hårda pärmar, OK, samma firma, men nu får du lägga ut en femhundring. Nu är det bara vårt dåliga självförtroende och idétorkan som kan stoppa oss. ( Kanske får vi också konsultera en duktig formgivare.)

Jag bad några fotobokskonnässörer i Sverige och Norge berätta om sina bästa fotoboksupplevelser under förra året. Här är resultatet. Kolla upp om du missat något riktigt bra!

Tommy Arvidson

Anders Alm, fotograf

War is personal, Eugene Richards, Förlag: Many Voices Press

Lowlands, Martin Bogren, Bokförlaget Max Ström

Elliott Erwitt´s New York, Förlag: teNeues

Burn 2, redaktör David Alan Harvey, Förlag: burnmagazine

Magnum Contact Sheets, Förlag: Thames & Hudson

När jag ska välja ut fem favoritfotoböcker under 2011 så blir det inte bara subjektivt utan sker även utifrån ett begränsat urval.  Jag har inte bläddrat i, och än mindre läst, ens en bråkdel av alla böcker som kommit ut.

Jag börjar med en bok som är utgiven 2010 men som kom i min hand 2011. War is personal  är en av de starkaste krigsskildringar jag någonsin sett. Man ser inte ett enda vapen eller en enda blodsdroppe. Eugene Richards har gjort en smärtsamt stark berättelse om soldater som kommit hem från Irakkriget och hur det har drabbat dom själva och deras anhöriga.  Jag kom i kontakt med bilderna första gången på Visa Pour l ´Image i Perpignan 2009. Eugene Richards visade sin utställning och inte ett öga var torrt. Han berättade bland annat att han haft svårigheter att få nåt förlag att publicera bilderna.

Den svenska boken i sällskapet är Lowlands,  Martin Bogrens skildring av sin barndomsby i Skåne. Den har jag tidigare recenserat här på www.omfotoboken.com.

En av mina favoritfotografer Elliott Erwitt, har gett ut en bok med New Yorkbilder från 1949-2008. Här finns många fina bilder tagna med Elliott Erwitts omisskännliga känsla för det humoristiska i tillvaron.

David Alan Harvey har varit redaktör för  Burn 02. Utgivningen bygger på det material han får in och curerar till sitt onlinemagasin www.burnmagazine.com. Här blandas fotoessäer av stora och kända namn som Paolo Pellegrin och Bruce Gilden med bilder av mindre kända och okända fotografer. Irina Wernings bildserie Back to the future är en av de intressantare. Men allt håller en mycket hög klass. Burn 01 är recenserad här tidigare och Burn 2 kommer senare.

Sist men inte minst (den är stor, på gränsen till otympligt oläslig) är Magnums Contact Sheets. Om det är nåt jag saknar från den analoga tiden så är det kontaktkartorna. De formade en slag dagbok över jobb och vardag. De var så lättillgängliga och överskådliga i sina pärmar.  Att få se 169 kontaktkartor av 69 av Magnums fotografer är inte annat än en glädjechock. Det känns som man tittar in i ett nyckelhål och upptäcker nåt man egentligen inte ska se. För egentligen, vem vill visa sina misslyckanden på väg till den perfekta bilden. Jag är bara så tacksam att dessa duktiga fotografer delar med sig på ett så generöst och prestigelöst sätt. Det kan vi alla lära oss mycket av.

Morten Andersen, fotograf, NO

Rinko Kawauchi: Illuminance. Aperture.
Lee Friedlander: In the picture, self portraits 1958-2011 Yale university press.
Alexander Binder: Allerseelen. Morel books.
Boris Mikhailov: Tea coffee cappuccino. König.
Mishka Henner: No mans´s land (selfpublished)

Jerker Andersson, fotograf

– The place we live, volume 1-3, Robert Adams, Yale University Art Gallery/Yale University Press, 2011

Tre finfina volymer, retrospektivt från åren 1964-2009, med Adams bilder och presentation av hans böcker.

– Höfe, Bernhard Fuchs, Koenig Books, 2011

Finstämd tysk fotograf, Fuchs har tidigare gett ut  böckerna Autos, Straßen und Wege och Potrait.

– The Auckland Project, John Gossage, Alec Soth, Radius Books, 2011

Gossage och Soth två favoritfotografer som producerat ännu en bra bok.

slutligen ett antikvariatfynd

– Josef Sudek, Artia 1964,

En riktigt bra bok med Sudeks sublima fotografier kring hans atelier på innergården i centrala Prag.

(På platsen finns idag ett restaurerat fotogalleri, som är väl värt ett besök för Pragresenären.)

Lars Epstein,fotograf, DNs stockholmsskildrare

Don  McCullin: “In England” (Jonathan Cape, 2007).

Ett magnifikt bildsvep genom decennierna i England av en de stora reportagefotograferna i vår tid som ingår i en serie böcker med Don McCullins bilder som Jonathan Cape gett ut de senaste åren. I ”Shaped by war” (2010) kan man till exempel följa McCullins karriär som inkännande krigsfotograf på otaliga krigsskådeplatser världen runt.

Johan van der Keuken: ”Quatorze Juillet” (Van Zoetendaal Publishers, 2010).

Fotografen och filmaren Johan van der Keuken (1938-2001) var tjugo år när han kom till Paris för att studera film. Vid den tiden tog han också bilder till sin bok berömda bok ”Paris Mortel”. Bilderna i utställningskatalogen ”Quatorze Juillet” är från denna period. De föreställer 14 juli-firande 1958 med spontan dans på ett litet torg i Paris. Underbar vardagspoesi.

Daido Moriyama: ”The Tropics” (Kodansha, 2010).

Man skulle nästan kunna välja vilken bok som helst av denne extremt flitige japanske fotograf som aldrig verkar ta en paus. Han har gett ut fler än tre hundra fotoböcker och fungerar som inspiratör för många fotografer världen runt. ”The Tropics” innehåller bilder från Thailand, Laos och Vietnam i Daidos typiska stil. De svartvita starkt kontrastrika bilderna fyller hela sidorna. Texten inskränker sig till en halv sida i slutet av boken.

Josef Koudelka: ”Gypsies” (Thames & Hudson Ltd., 2011)

Josef Koudelkas berömda bok ”Gypsies” kom ut 1975 på Aperture förlag. Den såg dock inte ut som Koudelka själv tänkt sig den från början. Boken skulle getts ut 1970 men den ryska invasionen i Prag kom emellan. Den nya upplagan liknar mer Koudelkas ursprungliga intention, men med tillägg av ett antal bilder. En blivande klassiker.

Chris Marker: ”Passengers” (Peter Blum Editions, 2011)

För att få med åtminstone två böcker som är utgivna 2011 väljer jag den kände dokumentärfilmaren Chris Markers bok ”Passengers”. Chris Marker har fotograferat passagerare i smyg på metron i Paris. Motivet är inte nytt, men Chris Marker har en stark inlevelseförmåga. Han kallar sig själv ”en välvillig paparazzo”.  Walker Evans passagerarporträtt från New Yorks tunnelbana på 1930-talet är dock fortfarande i en klass för sig.

Thomas H Johnsson, fotograf och konstnär

Jag lyckades inte att få ihop någon lista. Under året som gått kan jag bara minnas en bok som berört mig på riktigt.

The Pier av Nils Petter Löfstedt (Pierre von Kleist-edition).

Ibland kan det handla om att se mer än tryckta bilder mellan hårda pärmar. Boken som bok är visserligen mest att betrakta som ett dokument över ett utrymme under en pir i Malmös utkant som Nils Petter Löfstedt och Erik Vestman förvandlar till ett litet vardagsrum med parkettgolv och dörr med ringklocka och egen brevlåda. Dokumentet har självklart ett värde i sig. Men styrkan ligger i genomförandet, man har en idé, och genomför den, utan vare sig uppdragsgivare eller finansiering, och däri ligger den verkliga kraft gatukonsten besitter. Om man har varit uppmärksam. Eller för all del har lite insikt om sin tid. Då har man även kunnat uppleva Nils Petters laminerade fotografier på gatstenar runt om i Malmö de senaste åren, och där, just där händer det något som får mig att känna en enorm befrielse. Taket lättar. Nils Petter sitter inte och väntar på ett beslut om att hans utställningar ska godkännas av någon kulturtjänsteman, han äger gatan, och han använder den som sin egen konsthall och skapar därmed nya fotografiska arenor. Att jag sedan själv tolkar in en stark samhällskritik mot sociala nedskärningar och ökad hemlöshet i The Pier gör bara att verket blir ännu starkare. Samtidigt som Nils Petter och Erik Vestman långsamt gräver sig inåt tar de spjärn i begreppet samtidskonst och i min enfald hade jag en önskan om att “bästafotoboksjuryn” skulle vara lyhörd för det mindre konventionella och utse The Pier till vinnare. Om svensk fotografi (läs konst) ska stå sig internationellt i framtiden är det hög tid att kika bakom hörnet och upptäcka alla de nya plattformar och uttryck som skapas utanför institutionernas trygga tillvaro.

Finn Larsen, fotograf SE/DK

Fotoböcker är för mig en fysisk grej – man bläddrar i dem och man vandrar ständigt från antikvariat till bra bokhandlare till konsthallar och loppisar.

Viktigaste bokfyndet i 2011 var för mig Härkebergatrakten – en landskapsstudie (1944) av Lorentz Bolin (1887 -1972). Jag fyndade den i Köpenhamn i höstas på loppis.

Sedan har jag sökt Bolin i svenska fotohistorien – utan utdelning. Han finns inte där.

Men jag fann en annan av hans böcker i min egen bokhylla Träd (1956) och sedan har jag köpt upp på Bokbörsen allt vad jag har kunnat hitta – bland annat Bilder från det mellansvenska kulturlandskapet (1944) och Karlstad (1948) som är mycket betydande fotoböcker.

Gerry Johanssons kommentar då jag visade honom Härkeberga-boken träffar prick:

-Det är väl så här det blir när man inte försöker at krångla till det.

Enligt min uppfattning är Lorentz Bolin en mycket betydande svensk landskapsfotograf och jag frågar mig hur kanonisering och historieskrivning fungerar när han inte finns med. Han är också en mycket intressant och aktuell landskapsteoretiker.

Två andra som har gjort betydande fotoböcker i samma genre är Svante Lundgren (1913-1988) och Mårten Sjöbeck (1886-1976).

De är alla tre i stort sett ignorerade av det fotografiska etablissemanget.  Tur för mig som kan köpa deras böcker för mycket låga kostnader.

De fungerar bra i min samling som består av fotoböcker som jag ingår i min egen dialog med – om fotografi och om världen.

I dag kom ett annat mycket betydande nyförvärv till samlingen med posten – Sven Westerlunds THE BOX.

Det var bland annat han och Gerry Johansson som för 25 år sedan – genom svenska fototidningar – inspirerade mig till att arbeta med det topografiska på ett annat sätt.

Och nu väntar jag endast på Gerry Johansons Deutchland (2013?).

Marie Lundquist, författare, poet, kritiker

Här några spridda nedslag som lämnat spår i förra årets fotoboksutgivning  (utan rangordning).

Christer Strömholm: Les amies de Place Blanche/

Vännerna från Place Blanche

(Aman Iman Éditions/ Dewi Lewis/ ETC förlag)

Klassikern från 1983 i underbart generös nyutgåva med extra allt.

Joakim Eneroth: Short stories of the transparent mind

(Power house books)

Fotografier som fyller medvetandet med frågor om tomhet

och mening.

Sarah Moon: 12345

(Thames&Hudson Ltd)

Fotografisk tungviktare (i dubbel bemärkelse –

boken väger 5 100 gram!) med finkänsligt fingeravtryck.

Bruno Ehrs: Memories of

(Xpose gallery)

Pojken som erövrar världen.

En stilistiskt renskrapad skapelseberättelse.

Marie Sjovold: Dust catches light

(journal)

Familjeberättelse med synliga blodådror.

Födelse och död i ett.

Daido Moriyama: The world through my eyes

En kolsvart vandring i ett alldeles eget rike

(som inte står Dantes efter..)


Elsa Modin, Bibliotekarie, Hasselbladstiftelsens bibliotek

Arbus, Diane, Diane Arbus. – 40th-aniversity ed. – New York : Aperture, 2011
Eggleston, William, William Eggleston : chromes : 1969-1974. – 1. ed. / ed. by Thomas Weski … – Göttingen : Steidl, 2011
Kawauchi, Rinko, Illuminance. – Tokyo : FOIL, 2011

Leibovitz, Annie, Pilgrimage. – 1. ed. / Annie Leibovitz ; introduction by Doris Kearns Goodwin. – New York : Random House, 2011


One day – ten photographers : [June 21st, 2010] / edited by Harvey Benge. – Heidelberg : Kehrer, 2011 (Fotograferna: Jessica Backhaus, Gerry Badger, Harvey Benge, John Gossage, Todd Hido, Rob Hornstra, Rinko Kawauchi, Eva Maria Ocherbauer, Martin Parr och Alec Soth)

Photographic memory : the album in the age of photography. – 1. ed. / Verna Posever Curtis. – New York : Aperture, 2011

Schmitz, Helene, Ur regnskogens skugga : Daniel Rolander och resan till Surinam / James Dobreff, essä ; Arne Jönsson, översättning från latinet ; Helene Schmitz, fotografi ; [översättning från engelska: Joel Nordqvist ; faktagranskning: Lars-Åke Janzon]. – Stockholm : Max Ström, 2011

Woodman, Francesca, Francesca Woodman. – San Francisco Museum of Modern Art in association with D.A.P./Distributed Art Publishers, 2011

Jenny Morelli, Chefredaktör, Fotografisk tidskrift

Yumiko Utsus “Out of Ark” Perimeter Books.

Utsu påminner mig om en japansk motsvarighet till den schweiziska
konstnären Pipilotti Rist, hennes bilder och hennes bok gör mig
lycklig, förskräckt och morsk. Jag känner mig mindre ensam.

Michael Wolfe “Tokyo Compression” Peperoni Books.
Bilder från Tokyo är uttjatat men Wolfe går ju så nära. Med vidvinkeln
tryckt mot regnigt glas ser han dessa sovande trötta människor och jag
känner att jag är en av dem, vi är alla fångna i strukturer som
betvingar oss var vi än bor på jordklotet.

Albin Bibloms “Journal of Jacob Manderville” Eget förlag.
Vilket ambitiöst projekt. Vad grundligt han gått till väga. Vad galen
och rolig han är. Biblom påminner om Hasselbladspristagaren Waled Raad
i sin konstnärliga ambition att bygga fiktion runt sitt
fotograferande. Vad är påhitt och vad är sanning? Och varför har
fotografen kommit på den här galna gestalten? Särskilt mycket gillar
jag de enorma böcker han ställer ut som bara finns i ett enda
exemplar.

Platons “Power” Chronicle Books.
Inte för att bilderna är så fantastiskt nyskapande utan framförallt
för att han lyckats få alla världens makthavare att ställa sig framför
hans kamera och porträtteras på exakt samma sätt, ungefär som om de
vore bilar.

Kent Klich “Picture Imperfect”  Journal
Jag vet att den har några år på nacken men jag drabbades verkligen av
den när jag läste den. Kunde inte slita mig från sidorna, läste
finstilt och bläddrade fram och tillbaka i boken för att få en
helheltbild av hur missbruk och olycka kan förfölja oss i
generationer. Respekt!

Ingrid Nilsson, fotograf, direktör Preus fotomuseum NO


Jølster 2008. Oddleiv Apneseth. Song og Fjordane Kunstmuseum

Med två tydliga avgränsningar; tidsgränsen år 2008 och den geografiska gränsen, Jølster kommun, ger sig fotografen Oddleiv Apneseth i kast med det ambitiösa projektet «Jølster 2008». Han startar på nyårsnatten och avslutar projektet på nyårsnatten ett år senare. I två tusen bilder kan vi følja hans möte med jølsterborna under detta år.

Boken är stor, 335 sidor med bilder med korta och långa bildtexter som ger en mängd olika berättelser om människorna och livet i Jølster.

Projektet är också en hembygdskildring, Oddleiv arbetar som pressfotograf i Bergens tidende sedan 1987 men kommer från Jølster. Till skillnad mot det snabba arbetet som pressfotograf har Oddleiv valt att arbetat långsamt med storformatskamera, panorama kamera och stativ. Detta gör att det blir  en speciell relation mellan fotografen och de människor han skildrar, en tyst överenskommelse, ett förtroende och en tillit , som starkt präglar  bilderna. Förebilder som Martin Chambi och August Sander gör att Odleivs Apneseths gruppbilder ger associationer  till bygdefotografers bilder för mer än hundra år sedan.

Boken är en vacker och egensinnig upptäcksresa med vardagen i centrum, en bok man kan ägna många timmar åt. Bilderna lever ett eget liv men får gott sällskap av texten i boken

En form av samtidsarkeologi,där man kan gräva sig in i bilderna och lära sig om Norge av dag Bilder som man kan återvända till många gånger eller som professor Sigrid Lien skriver -Det vi møter i dette prosjektet er noe så sjeldent som fotografier som unndrar seg enhver form for enkel og likegyldig konsumpsjon – fotografier til å tenke med.

Kåre Kivijärvi Fotografier 1956 – 1991

Kristin Aasbø

Press forlag

ISBN: 978-82-7547-442-9

Kåre Kivijärvi anses vara Norges förste fotokonstnär och 2011 kom en retrospektiv bok med hans bilder och levnadsöde utgiven på Press forlag.

Det är forskningsbibliotikarien Kristin Aasbø som har gjort ett fantastiskt researcharbete med att bearbeta det bild och textmaterial som finns i Nasjonalbibliotekets samling.

Ur boken träder ett sammansatt, på gränsen till mytiskt levnadsöde fram med en egen bildvärld, där bilder kommer igen och igen men hela tiden i olika skepnader

Vissa fotoböcker måste bara bli gjorda för att dokumentera fotohistorien. Denna  bok är en viktig pusselbit i den norska fotohistorien, men den är också en spännade berättelse om en fotograf som själv skapade bilden av sig som konstnär och där vi får ta del av både de konstnärliga bilderna och de reportage han gjorde från  bl a norra Norge och Grönland. Det är en grundläggande bok med en redovisning av det sätt  han arbetade med sina motiv och hur samma negativ kunde få helt olika uttryck i olika kopior. En bok man bör ha i sin bokhylla om man är fotohistoriskt intresserad.

Traktorland

Foto;Knut Egil Wang

Text Hilde Sandvik

Cappelen Damm

ISBN: 978 82 02 29036-8

Boken är en del i en serie böcker om särskilda företeelser på Jæren utanför Stavanger. I denna bok så har hyllar man traktorn, dess roll och betydelse för Jæren och människorna där.Detta är en fotobok som är gjord med stor kärlek till berättelsen och med en  annorlunda bild av traktorer.

Bild och text spelar självständiga roller, vilket gör bilderna lever et eget liv och historien blir aldrig tråkig. Vem skulle kunna tro att man blir helt tagen av en bok om traktorer?

Detta är en bok som överraskar, med bilder som både är absurda, vackra  och stämningsfulla. K E Wang är en tonsäker fotograf som är lyhörd  både stämningar och för sin  berättelsen. Läs den!

Agnes Thor, fotograf

Christian Patterson – Redheaded Peckerwood, MACK.

Redheaded Peckerwood ger en rekonstruerad bild av den sanna historien om de unga seriemördarna Starkweather-Fugate i Nebraska, USA 1958. Patterson blev inspirerad av Terence Malik’s Badlands från 1973 men har lyckats att skapa en helt ny tagning av händelserna i en bok som är både experimentell och klassisk på samma gång. Bland det bästa jag sett hittills i fotoboksväg på alla sätt och vis.

Boris Mikhailov – The Wedding, Mörel Books

Bokens omslag inbjuder till ett klassiskt bröllop men innehållet och historien är allt annat än traditionell. Jag gillar formen mer än själva fotografierna men de är starkt berörande och stannar i ens minne vare sig man vill det eller inte.

Coley Brown – A Recurring Dream, Gottlund Verlag

A Recurring Dream kom precis ut i början av 2012, men jag fick chansen att se det första provexemplaret under NY Art Book Fair. Gottlund Verlag gör alla sina böcker för hand, ytterst välgjort och fint och A Recurring Dream är inget undantag.

Linda McCartney – Life in Photographs, Taschen

McCartneys book är till formen en klassisk coffeetable bok (så stor att den behövde en helt egen hållare när jag bläddrade i den) och är en blandning av privata familjebilder och bilder av Beatlarna, på gränsen att bli en i mängden – men de vackra fotografierna i storformat förmedlar ändå en intimitet och en känsla av att få smygtitta i hennes privata fotoalbum.

Bonus/återupptäckt:

Marilyn by Andre De Dienes, Taschen (2007)

Jag flyttade under 2011 och när jag gick igenom en hel bunt gamla lådor återupptäckte jag Andre De Dienes bok med foton av Marilyn Monroe, det var den en av de första fotoböcker jag fick och är full av förtrollande bilder av Norma Jean Baker, innan hon blev Marilyn. Går att hitta billigt på Amazon och är värd att införskaffa.

Magnus Westerborn, fotograf, ordförande Fotoförfattarna inom SFF

AMERICA BY CAR

LEE FRIEDLANDER

Fraenkel Gallery

Jag har alltid gillat on the road bilder från USA och här tar Lee Friedlander genren ett steg vidare när reser runt i USA och aldrig lämnar bilen. Han fotograferar landskap, städer, objekt och en och annan människa genom bilfönstret som emellanåt är nedhissat. För mig en kongenial dokumentär metod i ett USA så förknippat med bilen som främsta transportmetod.

HALF LIFE

MICHAEL ACKERMAN

Dewi Lewis Publishing

Michael Ackerman rör sig genom staden, mellan rummen, människorna och naturen, det är en mörk, grov, och poetisk skildring av Ackermans resor in ett ruffigt Polen.

HOSE VARIATIONS / Studies from Los Angeles and elsewhere

Bjarne Bare

Cornerkiosk press

Jag kan inte låta bli att le när jag bläddrar i Bjarne Bars bok om trädgårdsslangar. Trädgårdsslangar! Vi har säkert alla noterat dem, vi har nog alla rullat in, men har vi sett dess alla variationer?

MOM & DAD

Terry Richardsson

Mörel books

Terry Richardssons två separata volymer MOM & DAD är snyggt förpackade i samma svarta box. Varje volym ett brutalt närgånget porträtt, av åldrandets Mom respektive Dad, som inte väjer för något obekvämt.