Om fotoboken | Vad tusan är Firecracker?
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1040
post-template-default,single,single-post,postid-1040,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Vad tusan är Firecracker?

Vi vet ju alla hur det är.

Fotoboksbranchen är i mångt och mycket grabbarnas spelplan.

Jag gick för en tid sedan igenom Det stora tyska fotoboksförlagets Steidls katalog. Jag minns inte exakt, men där fanns ungefär en fjärdedel kvinnliga upphovsmän.

Eller, man behöver inte gå längre än till omfotoboken.com och räkna. Det är en stor övervikt på manliga upphovsmän bland de böcker som är recenserade här. Varför det är så här vet jag inte riktigt. Vi män är kanske lite lata. Har olika nätverk som vi värnar om. Jag brukar, inför mig själv, försvara mig med mig att jag tycker det är lättare att skriva om någon man som åkt bil i Tyskland och fotograferat hus, än att skriva om en bok där en kvinna behandlar känslan inför att föda barn.

Men det var innan jag kände till Fiona Rogers, cultural och education manager på bildbyrån Magnum i London. Hon har beslutat sig för att försöka göra något åt mansdominansen inom fotografin, Hon öppnade i januari 2011 en websajt där kvinnliga fotografers arbeten presenteras. Man lägger ut en ny presentation varje månad. Dessutom delade projektet ut ett pris på tusen pund till en förtjänstfull europeisk fotograf. Det gick till Jo Metson Scott som under fem års tid hade fotograferat och intervjuat soldater som talat ut om sina upplevelser av kriget i Iran.

Rogers säger så här om kvinnligt/manligt fotograferande:

I was asked whether women produce more personal work because they are perhaps more emotional, but i think it´squite a tenous link…..So i dont know if you really can attach gender to bodies of work, but one thing i can say is that, although there are fewer women photographers actively working, the quality of their work is better and higher than that of the majority of the men.

När jag tittar på vilka fotografer som är presenterade på Fire-cracker. org så är det väldigt få härifrån Skandinavien. Den enda jag kan hitta är Anastasia Taylor -Lind. P.S. Har just fått reda på att Maja Daniels är en svensk fotograf som jobbar i London. Hon presenterades på Firecrackersidan i januari 2012.

Men ni kvinnor som läser detta, nu kan ni inte längre säga att i inte visste. Sprid ordet. Jag vet att det finns en massa fina arbeten därute som förtjänar större uppmärksamhet.

Läs mer här på Brittish Journal of Photographys  hemsida

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.

PS. För övrigt så ryktas det om att organisationen Brudarna börjar röra på sig igen. Bra!