Om fotoboken | Thomas Malmsborg: “Återbesök”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22455
post-template-default,single,single-post,postid-22455,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Thomas Malmsborg: “Återbesök”

Fotografi och text: Thomas Malmsborg
Förlag:GML förlag, 2018
ISBN 978-91-88851-11-6

I fjorton små noveller berättar Malmsborg om fragment av ett liv. Om att resa och att återvända, om att bygga ett skåp i körsbärsträ eller om att fånga och tillreda en gädda. Det är känsligt och exakt berättade händelser vi får ta del av. Många av historierna är dråpliga, en del lite sorgliga.

Tydligt är att författarens favoritförfattare heter Stig Claesson. Plötsligt finner jag att jag sitter och stryker under ord som jag inte hört på länge, ord som tillhör ett svunnet femtio eller sextiotal, och som skulle ha kunnat uttalas av Claesson eller Rådström (den äldre). Ord som alltmedan, därjämte, dristar, alltnog och opåkallat. Först tycker jag det är lite originellt men så småningom uppfattar jag det som ett slags konstlat manér. Till författarens fördel får man tillägga att han inte dristar sig till att använda ordet luguber.

Alla novellerna är ledsagade av svartvita bilder. Porträtt på vänner, kärestor och helt okända människor. Landskap och fina iaktagelser från olika delar av världen.

Det finns en slags godmodigt ton i boken. en slags förhoppning om att när alla förtretligheter övervunnits så är det ändå gott att leva

 

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.