Om fotoboken | Omfotoböcker / Landskrona
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22713
post-template-default,single,single-post,postid-22713,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Omfotoböcker / Landskrona

Allt kan fotograferas!

När man nämner ordet fotobok får många en bild inom sig av vackra landskap, kanske i fjällen, eller bilder på vackra blommor, eller pittoreska stränder på avlägsna platser.

Men fotoboksvärlden är också fylld av underliga infall, mystiska och skrämmande skildringar och sådant man helst inte vill tänka på.

Kameran är ett utmärkt redskap för att avbilda människokroppen. Den är också ett bra instrument för att jämföra och katalogisera saker.

Ibland när jag tittar igenom mina böcker kan jag bli hänförd över vilka märkliga ämnen fotografer väljer att göra böcker kring. Jag kan undra hur man började intresseras sig för just det här ämnet och jag kan bli imponerad över hängivenheten i att ge sig i kast med ett svårt och tungt problem.

Jag har i min bokhylla letat fram några fotoböcker som är obehagliga, knasiga, tragiska eller alltför intima.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent

 

 

Utställning på Landskrona Bibliotek

 

 

Pascal Anders: ”Catacombs”

Selfpublished 2016

En del fotoböcker är ganska obegripliga. Denna handlar om döden, mer får vi inte veta. Den är ganska svart och dyster.

Anders ger ut små oansenliga fotoböcker med olika teman. Om du besöker hans hemsida så skickar han gärna en bok till dig gratis.

Jerker Andersson: ”Phone Diary XV”

Jerker Anderssons förlag, 2016

Anderssons elever brukar fråga honom vilken som är den bästa kameran. Han brukar då svara: Den som man har med sig! Här har han fotograferat vardagens små detaljer med sin mobilkamera

Simon Berg”’Apan är rädd”

Blackbook publications

Falukorv med instuckna lökskivor och senap är en maträtt som är underskattad. Ostbågar återkommer i flera fotoböcker, varför?

Det är svårt att utröna vad denna bok handlar om, men man blir överraskad.

Caisa Bromberg”Juicy Body”

Blackbook publications, 2017

En serie självporträtt i olika miljöer. Bromberg är Fotovärldens Pippi Långstrump

Ronni Campana: ”Badly repaired cars”

Hoxton mini Press, 2016

Alla ni som har haft en äldre bil vet hur viktigt det är att ständigt ha silvertejp till hands. Här får vi tips om hur man snabbt och kreativt lagar sin bil.

Bjarne Bare: ”Hose variations”

Cornerkiosk press , 2011

Bare har dokumenterat trädgårdsslangar runt om i världen. Det visar sig att de är rätt lika i Lodz, Berlin eller Los Angeles.

Tina Enghof: ”Possible relatives/ Eventuella anhöriga”

Journal, 2004

Inom Köpenhamns kommun finns en vaktmästare som har som uppgift att leta reda på anhöriga till personer som har dött i ensamhet. Han sköter också om begravning om inga anhöriga påträffas.

Enghof har fotograferat de lägenheter där personer har dött i ensamma.- ” Varje bild i denna bok är ett liv i ensamhet för mycket.”

Stephen Gill: ”Pigeons”

Nobody books, 2014

Man ser sällan duvans ungar. De växer upp i otillgängliga håligheter i städernas infrastruktur. Gill har klättrat, krupit, in i duvornas okända värld

Nikolai Howalt: ”Old Tjikko”

Fabrik books 2020

Granen Old Tjikko på Fulufjället i Dalarna ser inte så gammal ut. Ändå anses det vara världens äldsta kända individuella trädklon, då den genetiskt är samma individ som 9 550 år gamla döda rester av rotsystem på samma plats.

Howalt har tagit en bild på trädet. Den är därefter kopierad på fotopapper av olika fabrikat och ålder. Min favorit är nog bilden som är gjord på Kodak Bromesko WSL 3 D, med utgångsdatum september 1953.

Joao Roscha: ”Kim Jong Il looking at things”

Jean Boite Editions, 2013

Rocha samlade under en tid in bilder från Nordkoreanska nyhets eller propagandakanaler. Alla bilder föreställde den dåvarande nordkoreanske ledaren när han besökte fabriker, kontor och marknader.

Han publicerade bilderna på internet, tillsammans med skämtsamma lakoniska texter; Kim Jong Il looking at milk, looking att bubblegum, looking att female workers eller looking at the wall.

Bilderna blev mer och mer uppmärksammade och 2012 kom så boken med den nordkoreanske diktatorns äventyr ut.

Ellen Jong: ”Getting to know my husbands cook”

Selfpublished, 2010

Den handlar om vad titeln antyder, och temat är inte matlagning. En kärleksfull och intim skildring.

Kent Klich: ”Black Friday”

Kerher, 2015

Traditionellt nyhetsfotografi från en krigszon visar ofta blödande skrikande, gråtande människor i desperata situationer.

Det finns andra sätt att berätta, på ett kallt registrerande sätt.

Klich samlar in pass och familjebilder på de civila, män, kvinnor och barn som dödats under Black Friday, den attack som Israel riktade mot Rafah, Gaza den 1 augusti 2014.

Kompletterat med bilder på spår i sanden av de bulldozers som demolerade byggnader.och en Amnestyrapport blir det en skakande skildring av en av många mörka dagar i Gazaområdet.

Björn Larsson/ AKAY

Selfpublished, 2019

När ökensanden driver in över storstaden Kairo finns det bara ett sätt att skydda stadens bilar. Man täcker alla fordon med en slags överdragsklädsel.

Dita Pepe: ”Autoportréty/Selfportrait

Kant 2012

Pepe smyger in i helt vanliga familjer, tar platsen som den kvinnliga vuxna med en självklarhet som är förbluffande. Hon blir konstnärsbohem, överklassfru, bondhustru eller partner till en truckracingförare.

Paul Salveson: ” Between the shell”

Mack Books, 2013

Vad händer i hemmet på natten? Ostbågarna smyger omkring. Vitlökskapslarna marscherar i sängen. Avloppsledningar revolterar och släpper ut ånga.

En bok som ger surrealismen ett ansikte!

Espen Tveit:

Journal, 2016

På 1950 talet var backhoppning något av en norsk nationalsport. Norska kulturdepartementet har en förteckning över 1900 hopptorn. Idag finns bara runt 200 i bruk. Tveit har rest runt och sökt upp en del av dem. De står där övergivna, omgivna av ungskog. En del i ruiner. En dokumentation i svartvitt som berättar om en flydd tid.

Theresia Viska: ”La dance francaise”

Selfpublished 2009

Texter från krigets verklighet står i kontrast till bilder från Militärhögskolan Karlbergs glammiga fester. En illustration till att människan är en oförnuftig varelse.

Magnus Westerborn: ”The Radiation mask series”

Wikstroom, 2017

Westerborn, som en tid arbetade på ett sjukhus intensivvårdsavdelning, blev fascinerad av de masker man använde för att fixera en människas huvud vid cancerbehandling. -De ser ut som dödsmasker, men är i själva verket livsmasker, säger han. Alla med olika uttryck, men ändå helt anonyma.