Om fotoboken | Martina Holmberg: ”MAYFLY”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22692
post-template-default,single,single-post,postid-22692,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Martina Holmberg: ”MAYFLY”

Foto: Martina Holmberg
Text: Stefan Nilsson
Formgivning: Theodor Jikander
Eget förlag 2020

Fotografi har en märklig förmåga att vädja till vårt minne. Vi känner igen en plats, ett ljus, en människas sinnesstämning. Även om bilden är helt främmande för oss. En repa, en märklig färgton eller en påtaglig oskärpa snarare förstärker denna närvarokänsla

Holmbergs bilder har en stillsam prägel. Någon står på en strand med ett barn i handen. Någon har gift sig. En trollslända har landat på en hand, det fladdrar till i en tyllgardin.

Barn och hundar, landskap och en kanotist, alla har dom på något sätt samma värde. Bilderna får oss att minnas händelser ur vårt eget liv, på ett nästan omedvetet sätt. Kanske just genom att de har den där drömska otydliga framtoningen.

I vårt bildtäta samhälle där den ena knivskarpa och upprörande bilden efter den andra svischar förbi vår näthinna i ett flöde, där, just där, behöver vi få landa i en bild som inte säger så mycket. Som inte skriker åt oss. Utan som viskar om något som vi nästan glömt.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent