Om fotoboken | Helge Skodvin “Deilig er jorden”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22466
post-template-default,single,single-post,postid-22466,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Helge Skodvin “Deilig er jorden”

 

Fotografi: Helge Skodvin
Text: Frode Grytten
Flamme Forlag 2018
ISBN 978-82-8288-289-7

Äntligen, en rejäl känga mot den högtid som får människor att bete som programerade robotar! Den högtid då alla hämningar släpper. All slags fånig utsmyckning är plötsligt tillåten, ja rentav påbjuden. Folk klär ut sig i utstyrslar de under andra tider av året skulle skämmas ihjäl av att ses i.

Inte ens det minsta kontorsutrymme eller, ve oss, den största affärslokal får stå odekorerad. Granar i allehanda material, girlanger och gigantiska plasttomtar, som kan ge ett barn livslånga traumatiska störningar, är allmängods på offentliga platser.

Helge Skodvin (Ni minns väl 240 landscapes?) har under fyra års tid med en extrastark ringblixt irrat runt i Norge och frossat i julrenar, granar och tomtemössor. Ett nära hundratal bilder gör att vi får mardrömmar och drabbas av en juldepression som inte lär släppa förrän de sista granbarren lämnat sitt ursprung.

 

 

Som om inte detta vore nog så får vi en serie utmärkta texter av den för mig okände Frode Grytten. Men vad vet vi om våra nordiska grannar? Han har varit nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris. Jag får någon slags känsla av att han skriver lite som Tomas Bannerhed.

I novellen Ønskeliste får vi höra om mannen som inte onskar sig; Han ønsker seg ikkje fleire slips, ullsockar, vottar, handskar, skrorter, genserar……Han ønsker sig ikkje flere proseccoglas eller Zenkuru fotmassasje……  Han ønsker seg bare litt fred.

Denna bok får bli min bästa vän i julträsket.

Tommy Arvidson, Skribent och fotograf i Göteborg