Om fotoboken | Fotoböcker i Norden 1.
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22621
post-template-default,single,single-post,postid-22621,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Fotoböcker i Norden 1.

drenge & Unsettled City

I Sverige har vi ett antal bokförlag som helt ägnar sig åt att ge ut fotoböcker. Journal är det mest framgångsrika och som alltid hållit en konsekvent linje. Max Ström pendlar mellan högkvalitativa titlar och glassiga presentböcker. Sedan finns det ungefär 5–10 små en eller fåmansförlag. Därutöver en drös förlag som släpper en fotobok då och då i en utgivning som i övrigt innefattar konst, livsstil, graffitti eller trädgård och matböcker. (I den branschen brukar man beräkna att det utkommer ungefär en matbok om dagen, året runt.)

 

I Danmark har till exempel Krass Clement ofta fått ut sina böcker på Gyldendals, ett förlag jämförbart med Bonniers  i Sverige. Ett stort förlag med hela butiken, poesi, skön och facklitteratur. Och så då och då någon fotobok. Men det verkar vara tunnsått med riktiga fotoboksförlag.

 

Men i slutet av förra året dök det upp ett förlag, Disko Bay som stolt deklarerar att: Disko Bay er Danmarks første og eneste fotobogsforlag.

Här är deras två första titlar

Frederik Danielsen: ”drenge”

 

mjukband

21 × 17cm

58 bilder

120 sidor

Diskobay 2018

 

Ännu en sommar klättrar dom i träd och bygger med lego. Men det syns i deras ansikten att de är medvetna om att något omvälvande kommer att ske i deras liv. De är på väg in i vuxenvärlden.

Danielsen reser tillbaks till den trakt där han vuxit upp. Han fotograferar sex grabbar vars liv kretsar kring mopeder, dataspel eller att bara hänga med varandra.

Det är en fin skildring av ett gäng pojkar och deras vardag på landsbygden i södra Danmark.

Om några få år kommer de alla ha helt andra intressen och kanske karriärer.

M.H. Frøslev: Unsettled  City

Hårdband med linnerygg

  • 21,5 × 28,5cm
  • 95 bilder
  • 128 sidor
  • Diskobay 2019

 

 

Vinternatten i S.t Petersburg och Moskva är obarmhärtigt kall. En kvinna ligger hjälplös i snön. En äldre kvinna försöker hjälpa.

Nyfikna men längtansfyllda blickar riktas mot fotografen. Någon viftar irriterat bort kamerans öga. I natten blir alla ansikten  på något sätt avslappnade. I mörkret behöver inget döljas. (fyllan gör också sitt till)

Frøslev arbetar i den svartvita street traditionen. (även om boken innehåller några färgbilder) Det blir som ett musikstycke där vissa komponenter alltid skall återuppfinnas, alltid på ett nytt sätt. Gatuhunden som stryker omkring ensam. De mörka husen med några få tända fönster. Kvinnorna som ligger förföriskt utsträckta på en säng eller hängandes på en dörrpost.

Bilder som berättar om längtan, gemenskap, ensamhet och frustration.

Nu under hösten har förlaget släppt ytterligare två böcker som verkar intressanta. Tydligt är att man vill uppmärksamma böcker som innehåller dokumentära berättelser.

Den som besöker Paris i november (6-10) hittar förlaget på Polycopies, fotoboksmarknaden på båten som ligger förankrad vid Seines kaj, bara ett eller två stenkast från ärevördiga Paris Photo.

Läs mer

 

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg