Om fotoboken | Bengt Persson: “Byarna hemmavid”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22442
post-template-default,single,single-post,postid-22442,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Bengt Persson: “Byarna hemmavid”

 

Fotografi: Bengt Persson

Text: Christin Hult

Formgivning: Christer Strandberg

Förlag: Albin50, 2018

ISBN 978-91-639-8459-4

Att läsa den här boken är ungefär som att sätta sig ner och ta en fika med Bengt Persson. Han berättar den ena historien efter den andra. Som den gripande historien om Vallkärras skönhet, Ester, som nattetid sköter om trädgården till den ödegård där föräldrarna en gång bodde. Vid 90 års ålder ville hon ha nattlig färdtjänst från bostaden i Lund för att fortsätta sitt värv, men får avslag.

Han berättas så levande, och det beror på att han var där, spanade på henne. Men några bilder tog han inte. Och det är ju det som är det fina. Berättelsen lever kvar inom oss. De bilder vi får se föreställer den förfallna gården, och visst är det väl hennes cykel som ligger där halvt täckt av fjolårsgräset. I ett uthus hänger en mögelfläckig kavaj kvar.

 

Men när han berättar om gåsaslakten i Stångby eller om sista affären Östra Odarslöv så sker det med en finstämd klassisk typ av dokumentärfotografi. Och bara den som själv har bott i trakten kan ta såna landskapsbilder där jord och himmel möts och där de hamlade pilarna står i givakt.

 

 

 

I den avslutande delen av boken ser vi hur villor och radhus ockuperar den bördiga åkerjorden. Men ännu står fågelskrämman kvar i dimman.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg