Om fotoboken | Åke Ericson ”Beyond Afghanistan, the Struggle of the  Refugees”
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
22608
post-template-default,single,single-post,postid-22608,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Åke Ericson ”Beyond Afghanistan, the Struggle of the  Refugees”

Ericson har följt några afganska flyktingar i deras kamp för att få ett drägligt liv, ja i en del fall för att överleva.

Det första stycket handlar om de sittstrejker som pågick i Stockholm under sex veckor 2017. Man protesterade mot Migrationsverkets beslut om utvisning av ungdomar till Afghanistan. I del två får vi se en serie finstämda porträtt på de protesterande ungdomarna, som kompletteras med en text om varje avbildad person.

I del tre har fotografen följt en utvisningshotad flykt till Paris. (Frankrike ser annorlunda på riskerna med att deporteras till Afghanistan, jämfört med Sverige.) Han kommer att bo i ett tältläger under en av Paris broar.

Ericson jobbar i en nyhetsdokumentär tradition. Bilderna är nära, fångade i det avgörande ögonblicket. Bokens del ett och tre är tagna i färg. Jag kan inte låta bli att fundera över hur resultatet hade blivit om man arbetat med mindre mättade färger. Det här är ju en ganska tung historia. De svartvita porträtten blir till en vilopunkt mellan färgkaskaderna.

Det finns en bok till som behandlar samma ämne: Thord Erikssons ”Dom som stod kvar”. Utkommer på Natur och Kultur.

En tillhörande utställning  pågår på Galleri Kontrast till den 13 oktober.

 

Fotografi: Åke Ericson
Text: Agneta Pleijel och Åke Ericson
Formgivning: Eleonora Bergendal/ La Strada Studio
Förlag: Dokument, 2019