Om fotoboken | Samlingsalbumen, där finner man guldkornen.
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
3793
post-template-default,single,single-post,postid-3793,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Samlingsalbumen, där finner man guldkornen.

Jag gillar de där härliga samlingsalbumen där man kan få upptäcka artister och musikgrupper som man aldrig har hört talas om. Skulle vi någonsin hört talas om Grisen skriker eller Slakthus trotyl om inte samlingsalbumet Oasen – En dag måste nånting hända när allt slår in givits ut 1979?

Ulf Lundells och Freddie Wadlings tolkningar tolkningar av Cornelis sånger på skivan Den flygande holländaren är fantastiska. Och de tokpsykedeliska albumen Psychedelic pop nuggets from the vault.

Samlingsalbumen är en plats där man upptäcker nya favoriter och återerövrar sådana man nästan glömt.

Det finns en genre av fotoböcker som liknar samlingsalbumen. De brukar kallas antologier.

finsk olslag

Landskrona Foto View: Finland

From the university of life to the Helsinki School

ISBN 978 91 983034 5 2

Nyligen gav Landskrona Foto/ Historiska Media ut Landskrona Foto view: Finland. Boken är en katalog till utställningen med samma namn på Landskrona Museum. (26 juni-17 september) Ämnet är finsk fotografi, här representerad av de fotografer som brukar kallas Helsinki School.

Och här kan man ställa sig lite frågande; För mig är till exempel Nina Korhonen en av de främsta företrädarna för finsk fotografi (hon finns inte med) och Joakim Eskildsen är i mina ögon en dansk fotograf. (Han är med i boken)

Men om man läser inledningstexten finner man att Helsinki School är en utbildning inom Altouniversitetet och de deltagande har alla på olika sätt varit knutna till detta.

( Lite grand som om man skulle göra en bok om svensk fotografi och bara tog med sådana som gått Strömholms fotoskola. Skulle kunna bli rätt fint, Petersen, Pieniowsky, Jefferik Stocklassa och Anette Åberg. Till och med Thomas Tidholm gick där ett tag.)

Det är är en bok som verkligen utmanar tanken på vad fotografi är. Kira Leskinens bilder gjorda i en flatbäddsskanner är verkligen ett exempel på ordet fotografis grundbetydelse: måla, rita eller skriva med ljus.

finskklipp

 

Det som mest imponerar är den stora bredd i uttryck som vi får ta del av. Jag förälskar mig genast i de mer dokumentära bilderna på olika typer av samlare. En man på den finländska landsbygden samlar uppenbarligen på flygplan, några andra på olika typer av fot och handbojor. Fotografen heter Veli Granö.finsksamlare

 

I en del projekt får fotografiet en mer undanskymd roll, som ett sätt att dokumentera en skulptur eller för att katalogisera hundra hektar skog.

finskgran

Denna bok blir till en slags stridsskrift för fotografins rätt att vara den konstart som har kanske flest skepnader, en del minimalistiska, en del stramt registrerande, andra emotionellt upprörande.

Boken är nummer fyra i en serie böcker som visar fram fotografi från som vi sällan ser presenterade i Sverige. Det tidigare böckerna har handlat om fotografi från Turkiet, Tjeckien och Irland.

(Och alla böckerna finns på Fotoboksmarknaden i Landskrona den 8-10 september)

 

 

norskomsla

Norwegian Journal of Photography

Journal 2017

ISBN 978 91 87939 22 8

 

NJP har utkommit med sitt tredje nummer ( ett nytt nummer vartannat år). Ett antal fotografer, nio stycken denna årgång, får möjlighet att under två år utveckla ett projekt som dom brinner för.

Utgivningen är gjord med bidrag från den norska stiftelsen Fritt Ord, som vill verka för att stötta och utveckla norsk oberoende dokumentärfotografi. Ordet utveckla är viktigt i sammanhanget eftersom man i detta verk tänjer och experimenterar med dokumentärbegreppet.

Tommy Ellingsen håller sig nära det traditionella fotografiska berättandet med sina vardagsbilder från Island. Han har träffsäkert beskrivit ungdomars liv i det karga landskapet.

norskislan

i Dissolve/ Evolve presenterar Camilla Jensen ett skrämmande självporträtt. Krackelerade bilder visar en kvinna i upplösning. En titt på Jensens hemsida lugnar mig. Hon verkar vara en hårt arbetande yrkesfotograf som, här, i sina personliga bilder gläntar på det kaos vi kanske alla har inom oss.norskkvinna

 

Tonje Boe Birkeland presenterar i en mockumentär (ett uttryck som används inom filmkonsten, en fiktiv, påhittad dokumentär) några framstående äventyrare och upptäcktsresande. De är alla kvinnor. Och de var alla verksamma under 1900 talets första del. En tankeväckande berättelse. Hur många kvinnliga vetenskapsmän och upptäckare blev förhindrade att utföra sitt värv på grund av en förstockad manlig dominans?

upptäks

Dessa två böcker ger en fin överblick över två intressanta fält av den nutida fotografin. Rekommenderas. Och självklart skall de finnas på alla bibliotek.

 

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg