Om fotoboken | Solitary Road
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
3401
post-template-default,single,single-post,postid-3401,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Solitary Road

DSC05720.jpg

Anders Alm, foto.  Ella Jonsson, text.

Egen utgivning 2016

ISBN 9789163364549

Alm och Jonsson berättar i denna bok historien om en väg vid Torneträsk i norra Sverige, som är helt frånkopplad från resten av vägnätet. Vägen byggdes på 1950-talet mellan några små byar mitt ute i vildmarken. Vägen var tänkt att kopplas ihop med övriga vägnätet, men planerna ändrades. Bilarna som fraktats dit över isen blev kvar och används endast mellan de olika byarna under sommarhalvåret.

Det går att se tydliga likheter med Solitary road och Sune Jonssons klassiska bok, Byn med det blå huset. Båda böckerna skildrar en landsbygd som har förändrats drastiskt över tid. Precis som i Jonssons bok finns det en värme och närvaro i hur historien är berättad och hur människorna är porträtterade. Det finns också ett då och ett nu i boken som författarna skickligt balanserar mellan utan att bli för nostalgiska. En annan likhet är hur texten får ta plats i berättelsen och på uppslagen. Ett grepp, som tillsammans med fotografiernas svarta ram, är ganska ovanligt att se i nutida fotoböcker. Kanske är reportage-boken på väg tillbaka?

DSC05722.jpgDSC05723.jpg

Jag känner dock en viss ambivalens inför detta sätt att presentera text och bild som kanske mer har med formgivningen att göra. Texten, som är välskriven, stör min läsning av fotografiet, vilket är synd på bilderna som förtjänar mer utrymme. Kanske är det också lite mycket begärt att få se fotografierna större än så här, de begränsas trots allt av bokens sympatiska yttermått. Jag får helt enkelt hoppas att jag stöter på Anders Alms fotografier på en utställning framöver.

Emanuel Cederqvist, fotograf i Göteborg