Om fotoboken | Refuge
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2896
post-template-default,single,single-post,postid-2896,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Refuge

refuge1

Olof Jarlbro

Förord: Leif Stenberg

Introduktion: Antoan Bozhinov

Rough Dog Press

Det här är Helsingborgbaserade fotografen och journalisten Olof Jarlbros andra bok om kriget i Syrien. Den första, The war within, är från Aleppo ett år efter den arabiska våren. Jarlbro tog sig illegalt in i Syrien och följde med den Fria Syriska armén.

Denna andra bok handlar till merparten om flyktingförläggningar i Bulgarien som har tagit emot människor som flyr från krigets Syrien. Som en prolog till den egentliga berättelsen finns ett avsnitt med bilder från Aleppo, med titeln Shattered homes in Syria.

refuge2

De svartvita bilderna tar oss med till nedslitna förläggningar där väntan och tristess råder. Barn och vuxna sitter och ligger i torftigt möblerade rum. Tiden går sakta i väntan på besked, hemifrån eller på vad som ska hända i det nya landet. Man gör det man måste och ingenting annat. Kläder ska tvättas och mat ska lagas. Bildernas stilla kompositioner utstrålar tystnad på ett sätt som högljutt kontrasterar mot den krigstillvaro människorna har flytt ifrån.

Jarlbro är ingen fotograf som är fångad i sin egen förträfflighet utan han är del i ett större sammanhang. Han har ett budskap och en vilja att förändra. Jag antar att han precis som många före honom ifrågasätter om bilderna verkligen gör nån skillnad. Men i vilket fall så försöker han.

Anders Alm

refuge3refuge4refuge5