Om fotoboken | Om kor och hästar
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
3631
post-template-default,single,single-post,postid-3631,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Om kor och hästar

koomsl

The Chosen Ones

Hendrik Zeitler

Journal 2016

ISBN 978-91-87939-19-8

Kor har varit aktuella i den politiska debatten i USA på ett något märkligt sätt den senaste tiden. Det handlar om risken att bli attackerad av flyktingar och potentiella terrorister i USA. (likelihood of being killed by foreign-born terrorists).

Någon siffernisse har räknat ut att det är 288 gånger större risk att bli dödad av en ko än av en terrorist.

Det här är en bok som innehåller 19 porträtt på dessa människans trogna följeslagare.

koinsid

Zeitler har inte sparat någon möda på att få till ett snyggt porträtt. Bilderna är ljussatta på det mest förföriska sätt och korna tränger verkligen ut ur rutan ( för att använda en sliten parafras från televisionens värld. )

Men det är något lurigt med bilderna. Alla kor är effektivt fångade i sina bås och kan inte röra sig varken framåt eller bakåt. Är det ett bra sätt att behandla djur? De betraktar oss med den där lite förvånade och lätt sorgsna blick som bara kor kan uppbåda.

Man blir inte så lite förtjust i dessa gulliga kossor. Och just som ens tankar brottas med frågan hur vi kan äta dessa förtjusande varelser så får vi en käftsmäll i form av en text skriven av Camilla Flodin, som på ett lågmält men övertygande sätt försöker övertyga oss om att vi varken skall dricka kornas mjölk eller döda dem.

Tja, vad skall man säga, jag tager mig ibland en varmkorv, köper en god ost och grillar kanske någon gång en kalvstek. Och att jag inte käkar Macdonaldshamburgare beror mer på att dom smakar som uppblött wellpapp än någon övertygelse hit eller dit. Jag tröstar mig med det där plakatet som jag en gång såg en anarkist bära i ett demonstrationståg; Människan är en oförnuftig varelse!

Den här boken har en väldigt elegant formgivning och en sådan storlek att den kan vara en conversations piece på både på en köttig eller vegansk middagsbjudning.

 

 

 

Like a Horse

horseomslag

Sophie Mörner

Lisen Bratt Fredricson

Max Ström 2017

ISBN 978-91-7126-419-0

När vi nu är inne på det där med att äta djur. Jag vet inte om ni någon gång provat på Gustavskorven från Dalarna, en gammal klassiker, fortfarande tillverkad enligt samma recept från slutet av 1800 talet. Den är faktiskt väldigt god, men kanske inte något att bjuda läsarna av denna bok på. Korven tillverkas nämligen av hästkött.

Boken, och en tillhörande utställning på Fotografiska i Stockholm, är kuraterad av fotografen och bokförläggaren Sophie Mörner. Hon är personen bakom det fina fotomagasinet Capricious, en verksamhet som nu mer och mer utvecklats till ett fotoboksförlag.

Mörner presenterar bilder med hästen i fokus. Bilder tagna av både kända och okända fotografer. Här förekommer namn som Sune Jonsson, Mary Ellen Mark och Martin Parr.

Historiskt sett har hästen varit människans vän och följeslagare relativt kort tid, men då pratar vi ändå om tusentals år. Länge var hästen något som man jagade för köttets skull, tills man kom på att den var ett förträffligt transportmedel.

horsinsid1horinsid2

Här får vi se hästen i många olika roller,från ett sagoväsen till ett arbetsredskap. Det är få djur som haft så många roller och symbolladdade uttryck som hästen. Jill Greenbergs hästbilder påminner de vi brukar se av inoljade muskelbyggare. Julian Wolkenstein har i sina hästporträtt gått ett steg längre än Zeitlers koporträtt. De här hästarna ser ut att vara stylade av ett gäng skönhetsexperter från modeindustrin.

Men vi får också se bilder från verkligheten, en serie från Theresia Viskas reportage Stallflickor och Sune Jonssons bilder från det härda slitet med skogsavverkning och jordbruk, där hästen länge var en viktig part.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg