Om fotoboken | Ut i världen.
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2275
post-template-default,single,single-post,postid-2275,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Ut i världen.

 

Att resa är att leva, sägs den danska författaren H C Andersen haft som valspråk. Men hur reser vi idag? Och hur berättar vi fotografer om vår resa? I en tid när vi på vår 55 tums tv med fantastisk skärpa och upplösning kan se ett lejons morrhår i närbild. Eller kan följa ett gäng hemlösa nere i avloppssystemen under Bukarests gator. Eller en pälsjägares vedermödor i 50gradig kyla. Till exempel.

Det är knappast någon slump att många av de fotoböcker som skildrar någon form av resor idag är väldigt personliga och rentav egensinniga. Ofta blir resan en bisats i en berättelse om fotografens inre liv. Fotografer använder det exotiska resmålet som en fond för sin helt egna berättelse.

Här är några exempel på fotografer som kämpar på med resandet och den stillastående fotografiska bilden i tryckt form:

 

fly

Flykt

Anders Hansson

Arena 2014

ISBN 9789178434343

Anders Hansson är en etablerad pressfotograf som, om man följer hans Facebookuppdateringar, ständigt är på resa dit något händer. I boken Flykt skildrar han människor som kämpar för daglig överlevnad på en resa från kaos. I flyktingläger eller på väg mot en osäker framtid. Några, som narkomanerna i Kabul, är på en långsam flykt från sig själva.

Trots allt elände han finner på sina resor så har han sökt de stunder av lycka som dyker upp. Gemenskapen mellan kvinnorna som står och tvättar vid en vattenpost alldeles vid motorvägen, grabbarna som spelar fotboll, händerna som smeker en kind.

I en inledande text beskriver han läget. “Vem vill ge sig av med bara kläderna man har på kroppen?Lämna alla ägodelar bakom sig. Alla familjefoton. Vem vill lämna släkt och vänner?För de flesta handlar det om att överleva….”

Boken består av svartvita pressbilder och visst kan man känna att Hansson arbetar med de konventioner som finns om hur en pressbild skall se ut. Nära, vidvinkel, ett snyggt motljus. Men det är invändningar som man snart glömmer när man tittar närmare och märke med vilken värme och medkänsla bilderna är tagna.

Skynda, skynda till Galleri Kontrast i Stockholm där bilderna finns utställda.

landkerst

 

Kerstin Hamilton, Jonas Lindberg, Karl Palmås

The Hampantota Connection

Constructing Landscapes, Contesting Modernity

Glänta Produktion  2014

Hamilton är fotograf, Lindberg och Palmås är docenter vid Göteborgs universitet respektive Chalmers. Boken är väl närmast en kombination av vetenskaplig avhandling och fotobok.  Platsen som författarna sökt sig till är den en gång lilla fiskebyn Hampantota på Shri Lanka som nu är på väg att bli en stor hamn. Det rör sig om kinesiska intressen och i förlängningen planeras också flygplats och cricketstadion av VM klass.

Hamiltons fotografier söker greppa den absurda kontrasten mellan djungel och högteknologiska byggnader. Och därute på havet går fortfarande fartygen förbi den ofärdiga hamnen. Containerfartyg ,som vålnader, kanske på väg med en container med t.ex fyrverkeripjäser till järnhandel i Östersund, eller plastleksaker till Barcelonas leksaksaffärer. Världen känns plötsligt liten, betraktad genom den här boken

tibe

På spaning i Tibet

Christer Löfgren,bild / K-G Norén, text

Nielsen & Norén förlag 2015

ISBN 9789197919784

Christer Löfgren har gjort ett antal resor till Tibet under en fyraårs period. Han har rest i ett land som står med ena foten i en ålderdomlig tradition och med den andra i ett modernt samhälle.

Det är en omfångsrik bok. 300 sidor där han fångar vardag som fest. Ålderdomliga riter och ett samhälle där mobiltelefoner fungerar. Han har besökt kloster bevittnat hästtävlingar, sett hur folk arbetar hårt på landsbygden och i en ålderdomlig textilindustri. I en reportageteknik i svartvitt fångar han snabba glimtar ur gatulivet.

Men här finns ett inslag av västerländsk turistfotografi som jag har svårt att förlika mig med. Munkar i fotsida dräkter som åker på motorcyklar, gulliga barn i märkliga kläder och nära porträtt på fårade åldringar. Det känns som det här är en bok som borde ha gjorts för 50-60 år  sedan. Då resande var något ovanligt. Då vi inte var endast en knapptryckning från en timslång dokumentär från vilken avsides plast som helst på vårt klot.

 

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg