Om fotoboken | Songbook
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2259
post-template-default,single,single-post,postid-2259,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Songbook

songbookomsl

Alec Soth

Mack 2015

ISBN 9781910164020

 

I en värld där det laddas upp 500 000 bilder per sekund på Facebook, vad betyder det att vara Fotograf i den miljön?

Det är den amerikanske fotografen Alec Soth som ställer frågan i en intervju och kanske man kan säga att han svarar på frågan i sin nya bok. I en annan intervju berättar han att han som ung var oerhört blyg och alla hans vänner  blev överaskade över hans yrkesval, att vara en fotograf som är besatt av att träffa människor och att berätta deras historier. “Im drawn to them ” säger han.

Songbook började egentligen som ett projekt där Soth och hans vän Brad Zellar utgav sig för att vara lokalkorrespondenter för tidningen LBM Dispatch. De åkte runt i ett antal delstater och producerade faktiskt sju nummer av tidningen. (Nr 7 Georgia finns fortfarande att köpa från Soths hemsida, Little Brown Mushroom.) De läste lokala tidningar och sökte upp sådana händelser eller evenemang som intresserade dem. Och ibland hade de turen på sin sida. som när de råkade stå på precis rätt ställe för att få en bild,med passande förgrund, av en rökskrift på himlen som sade JESUS. Soth säger i en intervju i Brittish Journal of Photography; ….this is the thrill of being a photographer out in the real world. Just every once in a while these things happen, just un-frickin-belivable.

Soth_Songbook_12

Så man kan säga att denna bok är en oerhört skicklig lokal reportagefotografs syn på sitt hemland. Men här i bokform, utan Brad Zellars texter, växer bilderna till något mer; En lite sorgsen betraktelse över en nation som är lite vilse och där många människor är förvirrat ensamma eller upptagna av sig själva. Och ändå är de händelser Soth sökt upp, olika former av föreningsliv eller gemensamhetsriter. Mest hjärtskärande är kanske mannen som undervisar, eller snarare predikar, om optimism i föreningen Optimist International. Tristess är bara förnamnet!

Bilderna är tagna i en typiskt amerikansk stil, med stort negativformat och blixt. Och på något sätt känns dom tidlösa, de skulle lika gärna kunna varit tagna på 60-talet som förra året. De enda texter som förekommer i boken är korta strofer ur sånger som var populära på 20-och 30-talet. Därav bokens titel och det något märkliga vadderade omslaget.

Soth_Songbook_03

Soth säger själv att han i samband med projektets tillkomst läst boken Bowling alone, som handlar om det faktum att allt fler amerikaner utövar den typiska lagsporten bowling ensamma. Bokens sista bild visar en ensam människa på väg i ett ökenlanskap. Vi ser personen, stor som en fluglort, i det oändliga sandhavet.

Det känns som att det här är bilder man kommer att bära med sig länge. De har samma kvalitéer som Robert Franks The Americans eller  Vanessa Winships She dances on Jackson, men ändå helt annorlunda, naturligtvis.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg

PS. läs också: Ping Pong Conversations: Alec Soth with Francesco Zanot.