Om fotoboken | Rome/Valparaiso
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2375
post-template-default,single,single-post,postid-2375,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Rome/Valparaiso

omslander

Rome/ Anders Petersen

Punctum 2014

ISBN 9788895410210

Valparaiso/Anders Petersen

Andre Frere Editions/FIFV Ediciones

ISBN 9791092265330

Men skall inte karl´n tagga ner lite? Efter en succe med utställning i Paris och på Fotografiska i Stockholm och en fet bok med det mesta från hans långa karriär! Borde han inte sitta och vara mentor, hålla någon workshop, sitta i någon jury. Icke! Han fortsätter oförtrutet att publicera sig.

Förra året kom Rome, som är en slags fullbordad version av Rome, A Diary (2012) och Roma a diary (2005). Och i år kom Valparaiso, resultatet av en artist in recidence i just nämnda stad.

Och vi får möta en fotograf som just oförtrutet nyfiket närmar sig människor. Och lyckas fånga en stund av mänsklig gemenskap, vilsenhet eller ömhet. Och katter och hundar, samt ett mer och mer uttalat intresse för stora presseningsliknande tygsjok. Något som döljer insyn…

_DSC0485

I Valparaiso saknas de nakna kvinnorna, ett vanligt motiv i Petersens bildvärld. De finns dock med i en annan form. En pelare klädd med mosaik i form av en naken kvinna är en av bokens första bilder.

_DSC0487

De stora s.k. monografierna över en fotograf är viktiga men det är i de här små intima verken vi kommer upphovsmannen nära.

Och dessutom förekommer han som omslagspojke på den nyutkommna boken At Eye Level, Photographers photographed av David Kregenow.

Minst två nya böcker nästa år, gissar jag.

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.