Om fotoboken | Mobilism
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2583
post-template-default,single,single-post,postid-2583,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Mobilism

 

moboms

Hans Malm

Bœeker Books 2015

ISBN 9789198054804

Kanske det här är en bok som kan förändra ditt liv, eller åtminstone få dig att försöka. Den handlar om mobiltelefoner, som ju som bekant är minst telefon och mest förmedlare av bilder, texter samt en kamera. När man läser tester av nya telefoner så handlar det sällan om hur ljudkvaliten på telefonerandet. Istället intresserar man sig för hur många mexapixlar kameran har eller hur hög upplösning skärmen har.

Hans Malm har under några år observerat och fotograferat människor som använder sina älskade apparater. Hans bilder har den där gatufotodistinkta kvaliten, kombinerat med en bra formkänsla.

mobins3.jpg

 

Det har blivit många bilder. I början skrattar man igenkännande. Sen inträder eftertankens kranka blekhet. Ser jag ut så här när jag går på stan eller sitter på något café innesluten i min egen bubbla?

Har man dessutom i dagspressen läst den nya vetenskapliga rapporten, den där det fastslås att vårt skärmtittande leder till en värld utan empati, ja då blir man beredd att förändra sitt liv. ( men så var det bara några mail man måste kolla på först!)

Mitt i boken, efter ungefär 200 bilder, kommer en text av Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan. Han hävdar bland annat att mobiltelefonen har skapat ett förändrat toalettbeteende. Även män sitter och pinkar! (Måste ju kolla på mobilen ju.)

Kanske vi äntligen kan få ordning på dessa grabbar som inte kan sikta. Kanske det till och med kan bli slut på sådan där könsapartheitid som råder på offentliga toaletter.

mobins2.jpg

 

Det är är en bildrik bok, över 400 bilder. Jag kommer på mig själv med att börja dela in bilderna i olika kategorier. Två som telefonerar, men inte till varandra, människa + affischansikte, folk som lyssnar på musik i mobilen, “spot the phone” bilder. Lite utmattad blir man av bildrikedomen. Men det kanske krävs en flod av bilder för att vi skall börja tänka över vart vi är på väg med våra små apparater.

Fin bok design, med en kombination av öppen och klädd rygg!

mobins1.jpg

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg