Om fotoboken | Minnet
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2746
post-template-default,single,single-post,postid-2746,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Minnet

 

Det mänskliga minnet är en osäker källa till fakta. Hur mycket påverkar ett fotografi vårt minne? Är det så att det är bilden som blir den verklighet vi minns?  Eller för att citera Christer Strömholm: Alla minns hur det var-men olika.

_DSC0104

 

En sista blues från Landskrona

Thomas H Johnsson, bild

Jonas Berg, text

EklundhPaglert Förlag 2015

ISBN 9789198225136

Detta är den tredje boken som de bägge Landskronaborna, numera i exil, ger ut. Den är blå. (De tidigare var svara och vita.)

Och Berg får på nåt sätt Asmundstorpsträdgård att rimma med din självgoda brädgård. Han lyssnar av dialoger och fångar upp gamla skrönor och får den gamla staden vid sundet att leva upp, som om det var sant det där som vissa Landskronabor (eller kanske Landskroniter) tror; missuppfattningen att stadens namn har något att göra med att den en gång var tänkt som rikets huvudstad.

Och det är verkligen någon slags blues dom bägge herrarna manglar ut. Berg hamrar på som någon slags texttrummis och Johnsson som någon slags svartvit bildbluesgitarrist. Och visst ser den tomma parken och den där cykeltunneln lite hotfulla ut men det är iallafall en småstad och alla känner alla och det är inget konstigt att en man med huva stryker fram längs gatorna med en säng (säkert 120 bred)._DSC0107

Det finns en trygghet i småstaden, men också en tristess, som gör att den som är ung vill därifrån så fort man bara kan. Blombuketten blir kvar på busshållplatsen och ölen är urdrucken._DSC0106

Denna bok,(eller alla tre) får mig, som bara bodde några år i Landskrona, att bättre förstå den där speciella småstadsmentaliteten som i och för sig är lika över hela landet. Boken (eller böckerna) är gjorda med stor kärlek och en hel del saknad över en tid som aldrig blir densamma.

_DSC0108

 

 

 

_DSC0109_DSC0110Vårvinter, i en stad vid havet

Sommar i hela världen

Erik Centerwall

2013 0ch 2015

ISBN 9789198074000

ISBN 9789198074017

Det är 50- tal i Härnösand, tonårstid. Snart skall den unge Erik resa till Stockholm. Böckerna följer i text och bild den unge pojkens vånda inför en värld som växer. Kameran och labbet blir en fast punkt i en osäker tillvaro.

_DSC0111 _DSC0112 _DSC0113

Nu kunde världen fastna, förflyttas till mörkrummet och till slut framträda som statiska ögonblick.

Centerwall har fångat ögonblick på gatan, husfasader och landskap i motljus. Det är en fotografi som är harmonisk och tidstypisk. Staket och stolpar som bildar mönster. Och formexperiment i oskärpa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_DSC0100As the river runs

Agnes Thor

Blackbook publications 2015

ISBN 9789198255508

Thor återvänder till sin barndomshem. Och det visar sig att magin finns kvar. Hålet i häcken, den trassliga trädgårdsslangen och det lite läskiga uthuset med fönster, igenspikade, fyllda av svarta plastsäckar. Vi får följa det vackra gamla husets omgivningar under alla årstider. Den första snön, survintern då allt är gråvitt, vitsippsbackarna. I bokens sista kapitel The last breath of summer känner man den där nostalgiska sorgen över att sommaren snart är slut. Grusgångarna är krattade men ändå så har ogräset tagit över. Det ligger ett dimstråk över ån och kanske är det sista simturen för året._DSC0103 _DSC0102 _DSC0101