Om fotoboken | I went to the worst of bars hoping to get killed. but all i could do was to get drunk again
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2356
post-template-default,single,single-post,postid-2356,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

I went to the worst of bars hoping to get killed. but all i could do was to get drunk again

Arnold_FBA_Cov

Ciáran Óg Arnold

MACK 2015

ISBN 9781910164310

Det är inte lätt att vara ung och deprimerad. Titeln antyder att detta är någon slags självmordshistoria. Det är det inte. Arnold har gjort en slags dagbok över sitt, som det verkar, destruktiva leverne. Vi får uppleva otaligas slagsmål (Åhh.. vad tjatiga dom är, dessa arga unga män med sina knytnävar). Kvinnorna förekommer i grupp och verkar svåra att nå.

Arnold_FBA_09

De bilder som intresserar mig mest är de känsligt fångade interiörer och, vad skall man säga, landskapsbilderna. Kan det kallas landskapsbild när man höjer kameran och tar en bild med blixt när man ändå är ute och pissar? Det finns en slags äkthet och råhet i dom sunkiga miljöbilderna som jag tycker om. Man kan nästan känna den lite lätt mögeldoftande odören från det enkla hotellrummet. Och en röda belysningen förmår inte riktigt frammana känslan av mysighet i den slitna barmiljön. Utomhus är gatubelysningen otillräcklig. Precis så där är det säkert när man rumlar hemåt, ensam. Man ser de älskande paren i gränderna eller skyndar sig förbi ännu ett slagsmål.

Arnold_FBA_03

Arnold har vunnit priset First Photobook Award 2015. Priset delas ut av bokförlaget MACK och Media Space, ett galleri och en fotografisk träffpunkt i London. Det priset innebär, är att boken ges ut på MACK.

Till alla er som sitter med ett fantastiskt material till en First photobook: Nej man kan inte söka till priset. Man måste bli rekommenderad av någon i den ungefär tvåhundrahövdade skaran av fotoboksexperter från hela världen (Ett tips är att hänga med någon av de svenska, som t.ex Helena Savio, Greger Ulf Nilsson eller Annika von Hauswolff) Om man därefter gillas av den femfaldiga juryn så är ens lycka gjord.

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg